Uutiset

Syksyn lakkosuma laajenee – Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro aloittavat kolmen päivän lakon kahden viikon päästä

Teollisuusliiton lakkoon osallistuu noin 35 000 työntekijää yhteensä 180 yritysten toimipisteessä eri puolilla Suomea.
Arkistokuvassa Teollisuusliiton toimitalo Hakaniemessä Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi
Arkistokuvassa Teollisuusliiton toimitalo Hakaniemessä Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi

Teollisuusliitto aloittaa kahden viikon kuluttua laajat työnseisaukset edustamillaan toimialoilla. Lakkoon menee työntekijöitä yhteensä kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta. Lakko koskee yhteensä noin 35 000 työntekijää.

Lakot alkavat maanantaina 9.12. ja päättyvät keskiviikkona 11.12. Samana päivänä Ammattiliitto Pro aloittaa kolmen vuorokauden työnseisauksen erikseen nimetyissä yrityksissä viidellä sopimusalalla. https://www.proliitto.fi/lakossa/

Ylityökielto Pron teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla jatkuu 11. joulukuuta saakka. Teollisuusliiton viidellä sopimusalalla käynnissä ollut ylityökielto päättyy sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuus ry ovat neuvotelleet työehtosopimuksen uusimisesta syyskuusta alkaen. Pro ja Kemianteollisuus sekä Pro ja Kemianteollisuus/Lasikeraaminen LT ja Kumiteollisuus ry ovat neuvotelleet työehtosopimuksien uusimisesta lokakuun puolesta välistä asti.

Laaja kirjo aloja lakkojen piirissä

Ammattiliitto Pron sunnuntaina ilmoittama työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä erikseen nimetyissä yrityksissä teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsulttialalla, kemianteollisuudessa sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa.

Teollisuusliiton julistaman työnseisauksen piirissä ovat teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemiantuoteteollisuuden, teknisen huollon ja kunnossapidon sekä mekaanisen metsäteollisuuden sopimisalat sekä puolustusministeriön työpaikat.

Teollisuusliiton lakkoon osallistuu noin 35 000 työntekijää yhteensä 180 yritysten toimipisteessä eri puolilla Suomea. Työtaistelu ei koske ihmishengen ja terveyden turvaamiseksi tehtävää työtä, eikä yritysten omilla työterveysasemilla tai yritysten tehdaspalokunnissa tehtävää työtä.

– On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan. Jouduimme sunnuntaina katkaisemaan neuvottelumme myös teknologiasektorilla, kun työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo liiton tiedotteessa.

”Neuvotteluja leimannut työnantajien vyörytys”

Teollisuusliiton tiedotteen mukaan kaikkien sopimusalojen neuvotteluja on leimannut työnantajien vyörytys, joka toteutuessaan toisi runsaasti heikennyksiä nykyisiin työehtoihin. Heikennysten kustannusvaikutus olisi suurimmillaan jopa 20 prosentin luokkaa eli tuon verran työntekijät häviäisivät nykytilaan verrattuna.

Suurimmat kiistat ovat koskeneet muun muassa työaikaa, erityisesti niin sanotun kiky-sopimuksen tuomia lisätunteja ja arkipyhiä. Työnantajaliitot ovat tuoneet moniin neuvottelupöytiin myös hyvin periaatteellisia heikennysesityksiä, kuten jäsenmaksuperinnän lopettamisen.

– Näyttää siltä, että työnantajaleiri hakee nyt konfliktia tosissaan ja laajalla rintamalla. Siinä ei ilmeisesti työtaisteluista johtuva kilpailukykyhaitta paljon vaakakupissa paina. Olemme kuitenkin valmistautuneet painostustoimiimme sen verran perusteellisesti, että eiköhän patruunoillakin ala kello kilkuttaa hieman toisessa sävyssä, Aalto sanoo Teollisuusliiton tiedotteessa.

Pron ehdoton tavoite on kilpailukykysopimuksen 24 tunnin työajan pidennyksen poistaminen työehtosopimuksista. Liiton tiedotteen mukaan palkkaratkaisusta ei ole päästy keskustelemaan lainkaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic