Uutiset

Syksyn voimakkain hurrikaani iski Nicaraguaan – "Meitä lähestyy pommi"

Iota on tilastoidussa historiassa vasta toinen marraskuun hurrikaani, joka voimistui viitosluokkaan.
Kolumbian Cartagenassa hurrikaani Iota toi tulvia aiheuttavia sateita jo sunnuntaina. Kuva: epa08822731
Kolumbian Cartagenassa hurrikaani Iota toi tulvia aiheuttavia sateita jo sunnuntaina. Kuva: epa08822731

Hurrikaani Iota iski Nicaraguaan maanantai-iltana paikallista aikaa.

Iota ehti kerätä voimaa merellä niin, että siitä tuli korkeimman eli viitosluokan hurrikaani. Tuulet puhalsivat jopa 260 kilometriä tunnissa.

Vaikka Iota heikkeni nelosluokan hurrikaaniksi rantautuessaan, Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus varoitti, että se pysyy ”äärimmäisen vaarallisena”. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Iota on voimakkain hurrikaani Atlantilla tänä vuonna. Marraskuun hurrikaaneista se on tilastoidussa historiassa vasta toinen, joka voimistui viitosluokkaan. Edellisen kerran niin kirjattiin tapahtuneen vuonna 1932. Tilastoja alettiin kerätä vuonna 1851.

– Meitä lähestyy pommi, kuvasi maanantaina puolestaan Nicaraguan naapurimaan Hondurasin presidentti Juan Orlando Hernández.

Vain kaksi viikkoa sitten Väli-Amerikkaan ja eteläiseen Meksikoon iski hurrikaani Eta. Myrsky tuhosi viljelysatoja ja aiheutti maanvyörymiä. Kymmenien kerrottiin kuolleen. Monissa kaupungeissa tulvavedet eivät olleet vielä laskeneet.

Maailman ruokaohjelma WFP kertoi, että Etan jäljiltä alueella jo valmiiksi miljoonia ihmisiä tarvitsee ruoka-apua.

Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa valmistauduttiin lähtemään pois kotoa hurrikaanin tieltä. Kuva: epa08824356
Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa valmistauduttiin lähtemään pois kotoa hurrikaanin tieltä. Kuva: epa08824356

Presidentit: Väli-Amerikka kärsii ilmastonmuutoksesta

Maanantaina Iotan tielle joutuneissa maissa Panamasta Guatemalaan evakuoitiin ihmisiä pois mäenrinteiltä ja vesistöjen läheltä.

Hondurasin presidentti Juan Orlando Hernández ja Guatemalan presidentti Alejandro Giammattei muistuttivat maanantaina, että Väli-Amerikka kuuluu maailmassa alueisiin, jotka pahiten joutuvat kärsimään ilmastonmuutoksesta.

Hernández kertoi, että kymmenettuhannet perheet menettivät kaiken satonsa Eta-myrskyssä. Presidentti sanoi, että Iota jättää Hondurasin ja naapurimaat ”hyvin vaikeaan tilanteeseen”.

YK:n pakolaisjärjestö puolestaan muistutti viime viikolla, että ilmastonmuutos lisää sekä sateiden että kuivuuden ankaruutta Väli-Amerikassa. Ne taas voivat johtaa köyhyyteen, joka pakottaa ihmisiä lähtemään kotiseuduiltaan.

Lisäksi samalla kun maailman keskilämpötila nousee, hurrikaanit voimistuvat. Koska myrskyt pyörivät aiempaa hitaammin, ne ehtivät tehdä enemmän tuhoja maalla.

Etasta ei vielä selviydytty

Miskiton alueella, joka ulottuu Nicaraguaan ja Hondurasiin, sotilaat auttoivat ihmisiä turvaan veden ääreltä maanantaina.

– Osa kylistä voi suojella itseään, mutta jotkin eivät pysty selviytymään tässä katastrofissa Etan tuhojen jälkeen, sanoi Reutersille hondurasilaisen Brus Lagunan pormestari Teonela Wood.

Nicaraguassa Puerto Cabezasissa asukkaat pyrkivät suojiin. Kaupungissa asuu noin 40 000 ihmistä.

– Saatamme kuolla, kertoi Reutersille Inocencia Smith.

– Ei ole yhtään mitään syötävää, Smith sanoi ja kertoi alueen maatilojen kärsineen Eta-myrskyssä.

Väli-Amerikassa eletään vaikeita aikoja myös koronaviruspandemian aiheuttaman talouden alamäen vuoksi. Taloudelliset menetykset voivat johtaa suoranaiseen nälkään ja siirtolaisuuden kasvuun.

Uusimmat

Fingerpori

comic