Uutiset

Synnytystukihenkilölle on kasvava tarve – Doulan avulla synnyttäminen voi olla ihanaa

Yksi kokemus on jäänyt erityisesti doulan mieleen ja liikuttaa häntä edelleen.

Nuoren äidin ensimmäinen synnytys oli ollut aivan kauhea. Niin kamala, ettei hän moneen vuoteen uskaltanut edes toivoa toista lasta.

Sitten hän otti yhteyttä doulana toimivaan Heidi Hintermeyeriin. Lopputuloksena oli toinen synnytys, joka meni todella hienosti.

-Heti sen jälkeen äiti sanoi, että tämä korjasi sen edellisen kokemuksen. Minulle se oli jes! Pystyin auttamaan häntä sekä siinä tilanteessa että jossain, joka oli tapahtunut monta vuotta sitten.

Doulan tehtävänä on Suomen Doulat -yhdistyksen mukaan tarjota läsnäoloa, turvaa, ideoita, kivunlievitystä sekä tukea synnyttäjälle ja hänen kumppanilleen.

Doula on keskustelukumppani, olkapää, tsemppaaja ja valmentaja. Hän tukee synnyttäjän roolia aktiivisena toimijana yhdessä kätilön kanssa.

Yli 20 synnytyksessä mukana ollut Hintermeyer toteaa, että doulan merkitys täytyy oikeastaan itse kokea. Hän haluaa rohkaista äitiä luottamaan itseensä, jotta tämä uskaltaa synnyttää.

-Synnyttäminen voi olla ihanaa. Sitä monet eivät tiedä.

Peruspaketti 400–1 400 euroa

Doulien kysyntäon lisääntynyt vuodesta toiseen.

Tähän asti Ensi- ja turvakotien liitto on tarjonnut vapaaehtoisdoulien palvelua ilmaiseksi kaikille, mutta ei enää.

Ensi- ja turvakotien liitto, Suomen Doulat ry sekä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stea ovat neuvotelleet uuden ohjeistuksen vapaaehtoisten ja yrittäjänä toimivien doulien eli ammattidoulien työnjaosta. Ohjeistus tuli voimaan vuoden alussa.

Stea päätti tukea liiton vapaaehtoista doulatoimintaa niin, että avustus on suunnattu vain erityistä tukea tarvitseville perheille.

Suomen Doulat-yhdistyksen perustajan, doulakouluttaja Marjaana Siivolan mukaan uusi ohjeistus selkiyttää tilannetta yrittäjänä toimiville ammattidoulille, jotka ottavat työstään maksun.

-Erityistarpeisille perheille on jouduttu sanomaan eioota. Nyt kun tuki on erityistarpeisille perheille tarkoitettu, se menee vahvemmin heille, jotka sitä tarvitsevat, Siivola toteaa.

Suomessa vapaaehtoisia synnytystukihenkilöitä on ollut 1990-luvulta asti. Ensimmäiset ammattidoulat tulivat Suomeen vuonna 2010, ja viime vuonna heitä oli jo noin sata.

-Määrä kasvaa kovaa vauhtia. Vanhemmat kokevat, että se on hyödyllistä palvelua.

Siivola uskoo, että uusi ohjeistus tuo lisää asiakkaita ammattidoulille ja palvelusta ollaan valmiita myös maksamaan. Peruspaketin hinta on 400–1 400 euroa.

Synnytyksessä doula ei ole enää vieras

Hintermeyerin mukaan moni ihmettelee, miksi joku haluaa vieraan ihmisen synnytykseen mukaan. Doula ei ole enää vieras siinä vaiheessa, kun ollaan menossa sairaalaan.

-Suhde tulee aika nopeasti syväksi, kun tapaa doulan. Synnytyksessä doula on mahdollisen kumppanin lisäksi se henkilö, jonka siellä tuntee parhaiten. Ja doula pysyy mukana alusta loppuun.

Hintermeyer tietää myös monia käytännön vinkkejä, joilla äidin kipuja saa lievennettyä ja oloa parannettua. Niksit hän opettaa asiakkailleen.

Erityisen tyytyväinen hän on esimerkiksi Rebozo-huiviin, jota on perinteisesti käytetty Meksikossa moneen tarkoitukseen. Raskausaikana se auttaa lievittämään kohdun repäisykipuja ja korjaamaan vauvan asentoa kohdussa. Synnytyksessä sen avulla voi rentouttaa synnyttäjää.

Hintermeyer antaa näytteen ”isosta halista”. Hän kietoo äidin tarkasti huivin sisälle ja liikuttaa käsiään lähes huomaamatta. Liike aiheuttaa pienen tärinän, joka rentouttaa.

-Doula ei ole tae, ettei mitään voi tapahtua. Mutta meillä on paljon sellaista tietotaitoa, jota kätilöillä ei välttämättä ole. Kädentaitoja, pieniä virkaniksejä, jotka auttavat.

Doulasta on hyötyä julkiselle terveydenhuollolle

American Journal of Public Health ja Cochrane ovat julkaisseet tutkimuksia doulan höydyistä. Niissä doulaa suositellaan tarjottavaksi osana julkista terveydenhoitoa.
Cochranen yli 15 000:ta synnyttäjää koskevan tutkimuksen mukaan jatkuva henkilökohtainen tuki vähensi toimenpiteiden määrää ja paransi synnytyskokemusta. Doulan ansiosta äidin sairaalassaoloaika lyheni ja synnytyksen jälkeinen masennus väheni.
Viime vuonna neljä Yhdysvaltain osavaltiota tarjosi doulapalvelun ilmaiseksi niille, joilla on julkinen terveysvakuutus Medicaid. Suurin osa yksityisistä terveysvakuutuksista kattaa myös doulapalvelun.
Hollannissa ja Islannissa doula maksetaan julkisin varoin.
WHO suosittelee jatkuvaa tukea synnytyksen aikana, koska se parantaa synnytyksen hoidon tuloksia.
Lähde: Suomen Doulat ry, doulakouluttaja Marjaana Siivola

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic