Uutiset

Syntymätodistukseen merkittiin väärät vanhemmat – Irlannissa paljastui adoptioskandaali, jonka pelätään paisuvan

126 irlantilaista saa lähiaikoina sosiaaliviranomaisilta yhteydenoton. Heille kerrotaan, että heidät on adoptoitu vauvoina, mutta adoptiovanhemmat on rekisteröity biologisiksi vanhemmiksi.

Adoptiot on tehty vuosina 1946 – 1969. Suurimmalla osalla adoptoiduista ei ole aavistusta taustastaan. Asiasta kirjoitti The Irish Times.

-Ihmisiltä on riistetty heidän identiteettinsä, taustansa ja tiedot terveyteen liittyvistä perinnöllisistä tekijöistä – nämä ovat perustavanlaatuisia tietoja, joiden arvon ymmärtää vasta, jollei niitä ole, sanoi irlantilaisen lastensuojelujärjestö Barnardoksen puheenjohtaja Fergus Finlay.

Epäselvät adoptiot paljastuivat 14 vuotta sitten lopettaneen adoptiotoimisto St Patrick’s Guildin kirjanpidosta. Se välitti ajanjaksolla noin 13 500 adoptiota.

-Tämä on uusi, synkkä luku maamme historiassa, sanoi maan pääministeri Leo Varadkar ja pyysi samalla anteeksi peittelyn kohteiksi joutuneilta.

Finlayn mukaan kyseessä on skandaali, jonka ei kuitenkaan pitäisi olla kenellekään yllätys. Hän sanoo, että paljastunut tapaus on jäävuoren huippu, sillä kaikki maassa toimineet adoptiotoimistot ovat syyllistyneet väärinkäytöksiin.

Hänen mukaansa maassa on tehty noin 150 000 epäselvää adoptiota, joista ainakin joka kymmenennessä lapsen syntymätodistus voi olla väärennetty.

Viranomaiset selvittävät asiaa seuraavaksi perehtymällä kaikkien maassa toimineiden adoptiotoimistojen rekistereihin. Jos niistä paljastuu epäselvyyksiä, alkaa koko maan adoptiohistorian tutkinta, jota Varadkar kuvaa ”mammuttimaiseksi”.

Naisilla ei ollut vaihtoehtoja

Adoptiokäytäntöihin liittyi Irlannissa takavuosina salailua ja julmuuksia, jotka vaikuttavat ihmisten elämään voimakkaasti edelleen.

Lapset synnyttäneillä naisilla ei ollut vaihtoehtoja, koska avioliiton ulkopuoliset raskaudet olivat katolisen kirkon häpeälliseksi tuomitsemia. Oli maan tapa vaieta adoptio kuoliaaksi.

Castlepollardissa toimi vuosina 1935 – 1971 katolisen kirkon nunnayhteisön pyörittämä The Manor House, jossa naiset synnyttivät lapsia, jotka adoptoitiin eteenpäin, osa ulkomaille. Kirkko halusi, että lapset kasvavat katolilaisissa perheissä.

The Irish Times haastatteli raskauttaan aluksi piilotellutta naista, joka joutui paikkaan lääkärin ohjaamana.

Naisen mukaan häntä kutsuttiin talossa väärällä etunimellä. Lehden mukaan naisten ja lapsien identiteettien salailu oli tarkoituksellista, jotta ihmiset eivät voisi jälkikäteen jäljittää toisiaan.

Nainen synnytti The Manor Housessa pojan. Eräänä iltana hänelle sanottiin, että poika luovutettaisiin eteenpäin seuraavana aamuna. Biologisen äidin piti kylvettää ja pukea lapsi valmiiksi. Hän ei pystynyt nukkumaan koko yönä.

-Nunna sanoi minulle, että suutele poikaasi hyvästiksi ja nappasi hänet sen jälkeen minulta, hän kertoi.

Sen jälkeen nainen katsoi laitoksen ikkunasta, miten lapsi kuljetettiin autolla pois.

The Manor House välitti Banished Babies -kirjan kirjoittaneen toimittaja Mike Millotten mukaan Irlannin lisäksi ainakin 278 lasta Yhdysvaltoihin.

Koska alle vuoden ikäisiä lapsia ei saanut lain mukaan adoptoida ulkomaille, lasten biologiset äidit huolehtivat lapsista ensimmäisen vuoden. Vasta sen jälkeen lapset ja äidit erotettiin toisistaan.

Päivystävä puhelin vastaa kysymyksiin

St Patrick’sGuildin syntymätodistusten väärentämisen paljastuttua Irlanti avasi keskiviikkona puhelinpalvelun. Soittoja tuli heti linjan avauduttua 83.

Maan perheministeri Catherinen Zappone puolestaan lupasi torstaina kiirehtiä maassa vuodesta 2016 tekeillä ollutta adoptiolainsäädännön muutosta.

Jos hallituksen aikataulu pitää, adoptoiduilla henkilöillä on vuoden loppuun mennessä laillinen oikeus saada syntymätodistuksensa ja tietoa adoptioprosessistaan, vaikka siitä olisi kulunut useita vuosia.

-Lakimuutoksen ansiosta ihmisillä on ensimmäistä kertaa laillinen oikeus jäljittää tietoa itsestään. Se on tarpeellinen adoptoiduille ja myös heille, joiden syntymätodistukseen liittyy epäselvyyttä, Zappone sanoi.

Irlannin parlamenttiedustaja Richard Boyd Barrett, joka itse on adoptoitu St Patrick’s Guildin kautta, vaati valtion ryhtyvän viimein toimiin adoptoitujen hyväksi.

-Adoptioita selvittäneet järjestöt ovat raivoissaan, koska niiden mukaan asioista on tiedetty 20 vuotta, mutta mitään ei ole tehty, hän sanoi.

Sosiaalityöntekijät yrittävät parhaillaan jäljittää syntymätodistuksen väärentämisen kohteiksi joutuneiden 126 ihmisen henkilötietoja ja osoitteita, jotta heille voitaisiin kertoa heidän todellisesta identiteetistään.

Adoption…peittely

Kymmenet 49 – 72-vuotiaat irlantilaiset eivät tiedä olevansa adoptoituja.
Toimintansa jo lopettanut adoptiotoimisto St Patrick’s Guild rekisteröi adoptiovanhemmat heidän biologisiksi vanhemmikseen.
Viranomaiset jäjittävät nyt väärinkäytöksen kohteiksi joutuneita, jotta heille voitaisiin kertoa asiasta.
Vaikka epäselvyys koskee yhtä adoptiotoimistoa, kaikkien adoptiotoimistojen epäillään syyllistyneen väärinkäytöksiin.
Nyt viranomaiset tutkivat muiden toimistojen kirjanpitoa. Epäselvyyksien paljastuttua Irlannissa alkaa koko maan kattava adoptiohistorian tutkimus.
Irlantilaiset äänestivät viime viikolla abortin vapauttamisen puolesta. Sekä abortti- että adoptiolain muutokset tulevat voimaan tänä vuonna.
Lakimuutos takaa adoptoiduille oikeuden jäljittää alkuperäänsä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic