Uutiset

Syyria lähti johtamaan aseidenriisuntaa YK:ssa – USA:n lähettiläs marssi ulos protestiksi

Syyriasta tuli eilen kuukauden ajaksi YK:n aseidenriisuntakonferenssin puheenjohtaja.

Puheenjohtajuus on kiertävä, ja se tulee kunkin 65 jäsenmaan kohdalle aakkosjärjestyksessä. Ennen Syyriaa konferenssia veti Sveitsi.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Robert Wood marssi tiistaina ulos Sveitsin Genevessä sijaitsevasta konferenssista protestina Syyrian puheenjohtajuudelle.

-Palasin kuitenkin takaisin tuomitakseni ankarasti Syyrian hallinnon siitä, että se on toistuvasti käyttänyt kemiallisia aseita omia kansalaisia vastaan, Wood tviittasi.

-Syyrian hallinnon puheenjohtajuus CD:ssä (aseidenriisuntakonferenssi) on silkka irvikuva.

Woodin mukaan Yhdysvallat ei aio seuraavan kuukauden aikana osallistua konferenssin toissijaisiin tai epävirallisiin kokouksiin.

-Syyrian hallinnon edustaja kehotti Yhdysvaltoja ja muita, jotta emme ”myrkyttäisi CD:n ilmapiiriä” tuomitsemalla hallintoa. Sanoin CD:n jäsenmaille olevani enemmän huolestunut siitä, että Syyria on ”myrkyttänyt” omia kansalaisiaan kemiallisilla aseilla, Wood kirjoitti Twitterissä.

YK:n asiantuntijoiden mukaan Syyrian hallinto on tehnyt yli 30 iskua kemiallisilla aseilla vuonna 2011 alkaneessa sodassa.

”Kuulostaa erikoiselta”

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, ettei tunne asiaa.

-Kuulostaa erikoiselta, Vanhanen kuitenkin sanoo.

Vanhasen mukaan Syyrian puheenjohtajuus johtuu pikemmin YK:n omasta järjestelmästä kuin mistään muusta.

Vanhanen ei lähtisi näyttäviin reagointeihin Yhdysvaltain tapaan.

-Se ei ratkaise Syyrian ongelmia, hän sanoo.

Vanhanen uskoo, että Syyrian johdolla konferenssi tuskin saa mitään haastavaa aikaiseksi.

-Epäluottamus on niin suuri.

Aseidenriisuntakonferenssi on maailman ainoa pysyvä aseidenriisuntaan keskittynyt neuvottelufoorumi. Se perustettiin vuonna 1979.

The New York Timesin mukaan puheenjohtajuudesta tehtiin kiertävä, jotta suurvallat eivät pääsisi hallitsemaan konferenssin toimintaa.

Aseidenriisuntakonferessin merkittävimpiin aikaansaannoksiin kuuluu kemiallisten aseiden kieltosopimus vuodelta 1993. Syyria liittyi sopimukseen virallisesti syyskuussa 2013. Oli kulunut alle kuukausi siitä, kun sariini-isku tappoi Ghoutassa 1 400 ihmistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic