Uutiset

Syyrian Assad hymyili omilleen sodan raiskaamassa Ghoutassa – presidenttiä ei näytä synkistävän edes menetetty Afrin

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on uutisvälähdyksissä silkkaa hymyä. Vuosia sisällissodasta ja verenvuodatuksesta kärsineen maan johtaja vieraili Syyrian armeijaa tapaamassa itäisen Ghoutan alueella sunnuntaina. Maireasta ilmeestä päätellen presidentti on tyytyväinen.

Assad juhlisti vierailuaan kuvauttamalla itsestään videon, jossa hän ajaa Ghoutaan Hondallaan aurinkolasit päässään puhuen samalla hallituksen vahvistuvasta asemasta. Julkisuuteen levinneillä kuvilla ja videolla Assad tahtoo kertoa, että hän on vahvana vallassa.

Assad tapasi matkalla armeijansa väkeä ja Ghoutasta paenneita siviilejä.

Hallituksen joukot ovat saartaneet aiemmin kapinallisten hallinnassa olleen Ghoutan kolmeen piiritettyyn alueeseen. Tappio on kapinallisjoukkojen suurin sitten Aleppon taisteluiden vuonna 2016.

Kapinallisjoukkojen tulevaisuus näyttää nyt siltä, että niiden on paettava oppositioalueille Pohjois-Syyriaan tai luovuttava aseistaan ja antauduttava.

Hallituksen joukot ovat yrittäneet lyödä kiilaa kilpailevien kapinallisjoukkojen – eteläistä puolta hallitsevan Failaq al-Rahmanin ja pohjoista puolta hallitsevan Jaish al-Islamin – väliin lisäämällä sotilaallista painetta. Hallituksen ”jaottele ja hallitse” -taktiikka alkaa oppositiolähteen mukaan tuottaa tulosta.

Sadat taistelijat ovat jo antautuneet ja luovuttaneet aseensa Assadin joukoille.

Kapinallisjoukot käyvät keskustelua tulitauosta

Olot Ghoutan alueella ovat olleet jo pitkään siviileille äärimmäisen kauheat, eikä alueelle saada kuljetettua lähellekään sitä määrää apua, mitä siellä tarvittaisiin.

Ghoutan eteläpuolta hallitsevan kapinallisjoukon Failaq al-Rahmanin edustaja Wael Alwan kertoo uutistoimisto Reutersille, että ryhmä on keskustellut Yhdysvaltojen kanssa tulitauoista sekä siviilien avustuksesta ja evakuoinnista.

-Tärkeimpiä aiheita keskusteluissa ovat tulitauko, siviilien avustaminen ja turvallisen poispääsyn takaaminen alueelta lääkintää tarvitseville, Alwan mainitsee.

Siviilien ja kapinallisten kattavista evakuoinnista ei kuitenkaan käyty keskusteluita.

YK:n mukaan itäisen Ghoutan alueelta on paennut tähän mennessä noin 73 000 ihmistä, joista 25 000 pakeni sunnuntain aikana.

Turkki valtasi Afrinin – luovuttaa hallinnon kapinallisille

Turkki tiedottaa, ettei se aio jäädä hallitsemaan sunnuntaina valtaamaansa Syyrian Afrinin kaupunkia, vaan jättää alueen sen ”oikeille omistajille” eli Turkin näkökulmasta Syyrian kapinallisjoukoille.

Turkin ulkoministeri Bekir Bozdag kertoo, että Turkki on saanut vähennettyä merkittävästi uhkia maansa rajoilla valloitettuaan Afrinin. Bozdag mainitsi Turkin armeijan keränneen suurimman osan kurditaistelijoiden aseista pois.

Turkki aloitti ilmaiskut Afrinin alueella 20. helmikuuta pyrkimyksenään eliminoida YPG-kurdijoukot, joita se pitää terroristeina ja uhkana maalleen.

Turkin armeija Syyrian kapinallisjoukkoliittolaisineen tunkeutui Afrinin kaupunkiin sunnuntaina ja ripusti lippunsa liehumaan kaupungin keskustaan.

Kapinallisjärjestön taistelija kertoi Reutersille, että Afrin vallattiin ennen aamunkoittoa ilman vastarintaa. Muutamat YPG-kurditaistelijajoukot uhmasivat käskyä vetäytyä ja vannovat kostoa.

Afrin on tuorein rintama Syyrian sodassa

Afrinin alue on aiemmin pysytellyt yhtenä harvinaisista vakaista maanosista Syyrian sodassa.

Ankaran mukaan Syyrian YPG-kurdistaistelijat ovat osa kapinallisjoukkoja, jotka uhkaavat Turkkia terrorismilla.

Kurdihallinnon edustajan mukaan kurdivoimia on yhä läsnä Afrinissa ja ne ”iskevät turkkilaisten ja heidän liittolaistensa asemiin heti tilaisuuden tullessa”.

Noin 200 000 ihmistä on paennut Afrinista ja ovat nyt vailla suojaa, juoksevaa vettä ja ruokaa.

Turkin mukaan sen seuraava hyökkäyksen kohde on alue Afrinista itään, missä ovat YPG-joukot yhdysvaltalaisine liittolaisineen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic