Uutiset

Syyrian hallitsijasta piti tulla silmälääkäri – toisin kävi, sillä Lontoossa opiskellut Bashar al-Assad peri vallan isältään

Länsimaiden isku Syyriaan oli reaktio kemiallisten aseiden käyttöön, josta epäillään vallassa olevan presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Al-Assad nousi Baath-puolueen johtoon ja sen myötä presidentiksi vuonna 2000 hänen isänsä Hafez al-Assadin kuoleman jälkeen.

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa 1965 syntynyt al-Assad tavoitteli alun perin aivan toisenlaista uraa. Al-Assad opiskeli synnyinkaupunkinsa yliopistossa lääketiedettä. 1990-luvun alussa hän erikoistui silmälääkäriksi ja muutti Lontooseen jatkamaan opintojaan. Tuleva presidentti harrasti opiskelujensa ohessa muun muassa purjelautailua ja lentopalloa.

Al-Assadin uskotaan myös tutustuneen tuolloin tulevaan vaimoonsa. Al-Assad on ollut vuodesta 2000 lähtien naimisissa brittiläissyntyisen entisen investointipankkiirin Alma al-Assadin, 41, kanssa. Pariskunnalla on kolme lasta.

Al-Assadin tulevaisuuden suunnitelmat menivät uusiksi, kun vallanperijäksi kaavailtu isoveli Basil menehtyi auto-onnettomuudessa vuonna 1994. Tapauksen jälkeen al-Assad palasi pian kotimaahansa ja meni Homsin sotakorkeakouluun.

Tultuaan valituksi presidentiksi al-Assad lupasi nykyaikaistaa Syyrian taloutta ja vapauttaa poliittisia vankeja. Liennytykset jäivät kuitenkin lyhytaikaisiksi, koska maan hallinnossa oli yhä vaikutusvaltaisia kovan linjan vetäjiä. Syyriassa alettiin kieltää älymystön tapaamisia ja johtavia oppositiohahmoja pidätettiin. Myös lehdistön vapautta rajoitettiin.

Vuonna 2014 al-Assad nimettiin jo kolmannelle kaudelleen. Al-Assad kuuluu shiialaisiin alaviitteihin, joita on noin 11 prosenttia Syyrian asukkaista. Valtaosa maan asukkaista on sunneja, joiden suhteet shiioihin ovat Syyriassa olleet historiallisista syistä tulehtuneet, kuten monissa muissakin islaminuskoisissa maissa.

Lähteet: BBC, ABC News, CNN ja Washington Post

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti