Uutiset

Syyrian ohjusiskut – Macronin toimille kiivasta kritiikkiä Ranskassa

Ranskassa oikeistopuolueiden edustajat tuomitsevat maan osallisuuden Syyriassa lauantaina tehtyihin ohjusiskuihin. Erityisesti hallituspuolueiden selän kääntäminen presidentti Emmanuel Macronin siunaamalle aseelliselle iskulle on harvinaista.

Kansalliskokous käsittelee Syyrian iskuja tänään iltapäivällä alkavassa kokouksessaan, mutta republikaanipuolueen johtaja tuomitsi iskut suunnittelemattomiksi jo sunnuntai-iltana.

-En usko rangaistusiskuihin. Tässä oli kyse vain iskuista iskujen takia, jotta annettaisiin vaikutelma, että tehdään edes jotain. En ymmärrä miksi, sillä iskujen takana ei ole suurempaa strategiaa, sanoi puolueen johtaja Laurent Wauquiez
L’Opinion-lehden mukaan.

Macron antoi sunnuntai-iltana viikon sisällä jo toisen televisioidun haastattelunsa. Lähes kolme tuntia kestäneessä haastattelussa hän puolusti voimakkaasti Ranskan, Britannian ja Yhdysvaltojen tekemiä iskuja. Macron sanoi, että iskut olivat sekä onnistuneita että oikeutettuja.

-Syyrian hallituksen kyky tuottaa kemiallisia aseita on tuhottu, sanoi Macron ja muistutti myös, että Ranska ei ole julistanut sotaa Syyriaa vastaan.

Kritiikkiä on herättänyt erityisesti se, että koalitio teki iskun ilman YK:n hyväksyntää.

-Iskusta syntyi syvä särö ranskalaisen diplomatian perinteeseen. Vain YK:n turvallisuusneuvosto voi antaa mandaatin sotatoimille, sanoi republikaanien parlamentaarikko Julien Aubert
Le Figaron mukaan.

Puolueiden äärilaidoilta sekä oikeisto että vasemmisto kritisoivat Macronin päätöstä. Macron sanoi viime viikolla, että hänellä on todisteet, joiden mukaan Syyrian presidentti Bashar al-Assad on maassa viikko sitten lauantaina tapahtuneen kaasuiskun takana.

DLF-oikeistopuolueen puheenjohtaja Nicolas Dupont-Aignan jopa epäili Macronin todistusaineistoa.

-Kukaan ei tiedä iskussa käytetyn sariinikaasun jäljitettävyydestä. Me emme voi tehdä sotilaallista väliintuloa ilman riippumatonta tutkimusta asiasta. Meidän pitäisi suhtautua iskuun tosiasioiden, ei huhujen perusteella, hän sanoi sunnuntai-iltana toimittajille.

Vasemmistojohtaja Jean-Luc Mélenchon tuomitsi Twitterissä iskujen strategian.

-Mitä iskuilla tavoitellaan? Ei mitään. Ei ainakaan sen jälkeen, kun iskujen kohteista on ensin kerrottu Venäjälle eli myös Assadille. Lopputulos oli vaarallinen hyökkäys ilman konkreettisia tuloksia.

Äärioikeistopuolue Kansallista rintamaa johtava Marine Le Pen julkaisi ennen iskuja videon, jossa hän kehotti Macronia ottamaan oppia Irakista ja Libyasta.

-Vuonna 2003 tietyt tahot yrittivät saada meidät uskomaan että Irakissa olisi joukkotuhoaseita. Libyan sisällisotaan puuttumisen takia pakolaiset virtaavat eurooppaan. Geopoliittisilla virheillä on aina seurauksensa, hän sanoi.

Macronilla on myös tukijansa. Ranskalainen veteraanipoliitikko, entinen pääministeri Alain Juppé republikaaneista muistutti blogissaan, että Syyrian tilanteeseen oli pakko puuttua.

-Jos emme tekisi Syyrialle mitään, se alleviivaisi kyvyttömyyttämme reagoida rikollisen hallituksen hirmutekoihin, hän kirjoitti ja totesi, että tilannetta ei voi verrata Libyaan tai Irakiin.

Myös republikaanien Gérard Longuet, joka toimi puolustusministerinä Ranskan hyökätessä Libyaan vuonna 2011, piti Syyrian iskuja oikeutettuina, kirjoittaa Le Figaro.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti