Uutiset

Syyssateet ovat saaneet järvet pullolleen vettä – tulvariski uhkaa nyt eteläistä Suomea

Jokien tulvariski on nyt korkealla, koska järvet ovat täynnä vettä syksyn sateiden jäljiltä.

Järvien laskujokien virtaamat ovat suuria ja joet ovat vielä pääosin ilman jääkantta, lisää Suomen ympäristökeskuksen (Syke) johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

-Se tosin koskee vain eteläisen Suomen vesistöjä. Pohjoisessa, esimerkiksi Oulujoessa on jo todennäköisesti saatu jääkansi.

Vehviläisen mukaan talviset tulvat ovat Etelä-Suomen tulevaisuutta. Talvitulvien raja tosin nousee ilmastonmuutoksen myötä pikkuhiljaa kohti pohjoista.

-Hyydetilanteita voi kohta olla Siikajokea myöten talvella.

Etelä-Suomeen ei ole odotettavissa suurempia kevättulvia lumen vähäisyyden takia. Vaasa–Joensuu-linjasta ylöspäin lunta on normaalia enemmän ja tulvat tulevat vasta keväällä.

-Pohjoisessa sade on tullut tänä talvena lumena, etelässä vetenä. Siksi etelässä tulvat ovat nyt ja pohjoisessa keväällä, kun lumi siellä sulaa, Vehviläinen kertoo Lännen Medialle.

Lämpötilat sahaavat ylös, alas

Kokemäenjoki alkoi tulvia tällä viikolla. Tulviminen johtuu hyyteestä. Syy hyyteen muodostumiseen johtuu lämpötilojen sahaamisesta ylös, alas.

-Kyse on luontaisesta ilmiöstä, mutta se aiheuttaa ongelmia alueilla, joissa veden lähellä on asutusta, Sykkeen hydrogeologi Mirjam Orvomaa selventää.

Orvomaan mukaan talviajan tulvat johtuvat hyyteestä tai sateista eli ääri-ilmiöiden lisääntymisestä ilmastonmuutoksen myötä.

-Talvella vedenpinta yleensä laskee, mutta Suomessa yleistynyt pitkä syksy tai oikeammin lauha talvi lisää talvitulvien määrää.

Jos Kokemäenjoen vedenpinnan nousu jatkuu, vapaa-ajanrakennukset ovat kastumisvaarassa.

-Tulvat ovat yksi syy, miksi rantarakentamista pitää välttää, Orvomaa sanoo.

Orvomaan mukaan talvitulvat ovat vain osa ilmastonmuutosta. Saman vuoden aikana voi olla kuivaa, kylmää, sateista, kuumaa, lumisateita tai vähälumista.

-Esimerkiksi Hämeessä sadanta on ollut vesisadetta, mutta Kainuussa ja maan itärajan lähellä talvet ovat olleet runsaslumisia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic