Uutiset

Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä

Syyttäjä vaatii amfetamiinijutusta rangaistusta 15 henkilölle.
Poliisi paljasti heinä-elokuussa 2018 Suomessa toimineen ringin, jonka syyttäjä uskoo pyrkineen myymään jopa 70 kiloa amfetamiinia. Kuva: Vesa Joensuu

Helsingin käräjäoikeus on aloittanut poikkeuksellisen suuren amfetamiinijutun käsittelyn.

Syyttäjä vaatii yhteensä viidelletoista henkilölle eritasoisia rangaistuksia liittyen 70 kilon amfetamiinierän levittämiseen Suomessa. Seitsemän syytetyistä on vangittuina.

Rikokset tapahtuivat heinä-elokuussa 2018. Amfetamiini oli peräisin Albaniasta ja sen levittämistä Suomessa johdettiin Albaniasta käsin.

Haastehakemuksen mukaan Helsingissä asuva mies säilytti ensin koko 70 kilon erää kahdessa jätesäkissä asuntonsa yhteydessä olevassa ulkorakennuksessa. Huumeet oli vakuumipakattu kilon paketteihin.

Heinäkuussa Albaniasta tuli käsky, että Helsingissä asuvan miehen on majoitettava asuntoonsa Saksasta matkustava mies. Albanialainen toimeksiantaja määräsi Saksasta apuun tulleen miehen piilottamaan huumeet maastoon.

Toimeksiantaja myös määräsi, että amfetamiinin kauppaaminen on aloitettava.

Näin tapahtui, pääosan huumeista Saksasta tullut mies kaivoi maahan Helsingissä asuvan miehen asunnon lähellä sijaitsevaan metsikköön. Osan huumeista mies piilotti asuntoon, jossa asunnon haltija pakkasi sitä pienempiin myyntieriin ja kauppasi eteenpäin.

Poliisi löysi helsinkiläismiehen asunnosta yli 40 000 euroa huumekaupalla ansaittua rahaa. Yhteensä poliisi on takavarikoinut juttuun liittyen yli 100 000 euroa.

Lisäksi poliisi on kertonut takavarikoineensa juttuun liittyen lähes 50 kiloa amfetamiinia maastokätköistä ja tekijöiden asunnoista sekä autoista.

Saksasta tulleen miehen oli tarkoitus poistua Suomesta elokuun 2018 lopussa ja luovuttaa rahoja Saksassa eteenpäin Albanialaisen toimeksiantajan osoittamalle taholle. Poliisi otti miehen kuitenkin kiinni, ennen kuin hän ehti poistua Suomesta.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee amfetamiinijutun yhteydessä myös toista siihen liittyvää, hieman lievempää huume- ja dopingainehaaraa. Kyseisessä juttukokonaisuudessa tekijät ovat niin ikään pitäneet hallussa ja levittäneet merkittäviä määriä erittäin vaarallisiksi luokiteltuja huumausaineita.

Amfetamiinijuttuun liittyvät henkilöt ovat kaikki ulkomaalaistaustaisia. Jutun toisessa haarasta epäillyistä kahdeksasta henkilöstä valtaosa on kantasuomalaisia.

Helsingin käräjäoikeus antaa jutuista tuomion todennäköisesti myöhemmin keväällä.

Fingerpori

comic