Uutiset Helsinki

Syyttäjä: Koskelan murhan uhri huijattiin elokuussa Pasilaan myymään sokeripaloja huumeena, jotta häneltä voitaisiin ryöstää kuulokkeet

Kolmen tekoaikaan 16-vuotiaan pojan syytetään murhanneen ikätoverinsa joulukuussa.
Helsingin Koskelan epäillyn murhan käsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii murhasta rangaistusta kolmelle teini-ikäiselle nuorelle. Kuva: Antti Aimo-Koivisto
Helsingin Koskelan epäillyn murhan käsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii murhasta rangaistusta kolmelle teini-ikäiselle nuorelle. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Helsingin Koskelan epäillyn murhan käsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa henkirikosta edeltävien tapahtumien käsittelyllä.

Kolmen tekoaikaan 16-vuotiaan pojan syytetään murhanneen ikätoverinsa joulukuun 4. päivänä Koskelan sairaala-alueella.

Syyttäjän mukaan vajaat neljä kuukautta ennen henkirikosta elokuussa uhri ryöstettiin Pasilan asemalla. Kolme murhasta syytettyä ja neljäs poika huijasivat syyttäjän mukaan uhrin myymään valehuumeita. Kaksi syytettyä antoivat uhrille folioon pakattuja sokeripaloja, joita tämä käskettiin myymään. Ennalta sovitusti kaksi muuta poikaa menivät uhrin luokse ja veivät tältä muun muassa kuulokkeet, kymmenen euroa rahaa ja bussilipun.

Syyttäjän mukaan kyseessä oli ryöstö, sillä uhriin kohdistettiin väkivaltaa. Tavaroiden viemisen yhteydessä uhria tartuttiin rinnuksista.

”Oltiin nähty ne aiemmin ja ajateltu, että niistä saisi jonkin verran rahaa”

Kaksi pojista halusi tulla asiassa kuulluksi. Viininpunaiseen huppariin pukeutunut poika kertoi miettineensä uhrin kuulokkeiden viemistä kesästä asti.

–  Oltiin nähty ne aiemmin ja ajateltu, että niistä saisi jonkin verran rahaa, poika sanoi.

Hän sanoi, ettei muista, oliko suunnitelma teosta syntynyt jo aiemmin vai kyseisenä päivänä. Hänen mukaansa varsinaista anastusta pyydettiin tekemään kaksi muuta, koska nämä olivat isompikokoisia.

Toinen Pasilaan pyydetyistä, myöskin murhasta syytetty poika kertoi kuulemisessaan, että sen jälkeen kun uhrilta oli viety tavarat, hän ja neljäs poika lähtivät karkuun ja tapasivat kaksikon myöhemmin Pasilassa.

Neljäs, murhaan liittymätön poika ei halunnut tulla kuulluksi asiassa. Hän kuitenkin halusi erikseen pyytää anteeksi.

–  Olen pahoillani koko tilanteesta. Tätä ei olisi pitänyt sattua.

Pasilan tapahtumista syytetty nelikko myöntää teot, mutta kiistää, että uhriin olisi kohdistettu väkivaltaa. Heidän mukaansa tekoa ei voi pitää ryöstönä, vaan enintään varkautena.

Myös viranomaisten toimintaa selvitellään

Poliisi on aiemmin kertonut, että murhasta epäilty kolmikko pahoinpiteli uhria useita kertoja ennen henkirikosta. Epäillyssä murhassa väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja kuvattiin ja kuvia läheteltiin epäiltyjen kesken Snapchatissa. Poliisin mukaan epäillyt kohdistivat uhriin väkivaltaa 3–4 tunnin ajan, kunnes uhri kuoli.

Helsingin poliisi on ryhtynyt selvittämään myös lastensuojelun ja koulun toimintaa ennen henkirikosta. Poliisin esiselvitys liittyy siihen, ovatko viranomaisten toimet olleet riittäviä.

Esiselvitys ei tarkoita, että ketään epäiltäisiin rikoksesta. Jos poliisi päätyy esiselvityksen perusteella epäilemään mahdollista rikosta, aloitetaan varsinainen esitutkinta.

Poliisi on aiemmin kertonut uhrin huoltajien suostumuksella, että surmattu poika oli lastensuojelun asiakas ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic