Uutiset

Syyttäjä: Notre Damen tulipalon todennäköisyys syy on onnettomuus, tuhopolttoa ei epäillä

Pariisin syyttäjä Remy Heitz sanoi tiistaina iltapäivällä, että tapahtumassa ei ole kyse tuhopoltosta. Liikemiehet lupasivat satojen miljoonien lahjoituksia kunnostustöihin.
Palopaikalla vieraillut Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi, että Notre Dame rakennetaan uudelleen. Hän lupasi järjestää myös varainkeruukampanjan. Kuva: YOAN VALAT
Palopaikalla vieraillut Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi, että Notre Dame rakennetaan uudelleen. Hän lupasi järjestää myös varainkeruukampanjan. Kuva: YOAN VALAT

Pariisissa Notre Damen katedraalin tulipalo sai alkunsa todennäköisimmin vahingossa, sanoi Pariisin syyttäjä Remy Heitz Reutersin mukaan.

– Onnettomuus-teoria on uskottavin, sanoi Heitz, jonka mukaan 50 ihmistä selvittää palon syttymissyytä.

Heillä on edessään Heitzin mukaan pitkä ja monimutkainen urakka.

Palo kesti yli 8 tuntia

Palomiehet sammuttivat Pariisin sydämessä roihunnutta Notre Damen kirkkoa lähes läpi yön. Palomiehet ilmoittivat paikallista aikaa 3.30 aamulla saaneensa palon hallintaan (Suomen aikaa kello 4.30), kertoo Le Parisien.

Paloa oli sammuttamassa nelisensataa palomiestä, joista yksi loukkaantui puolen yön aikaan.

Ranskan pääkaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvan Notre Damen tulipalo huomattiin maanantai-iltana hieman ennen kello 19 paikallista aikaa.

900 vuosisadan ajan Pariisia hallinneesta Notre Damesta ehdittiin pelastaa Pariisin pormestarin Anne Hidalgon mukaan useita arvokkaita taide-esineitä, joitakin niistä, kuten kuparipatsaita oli jo viety aiemmin turvaan korjaustöiden vuoksi. Suurin osa taideteoksista ja pyhäinjäännöksistä on onnistuttu pelastamaan.

Syyttäjävirasto tutkii palon syytä

Palon syttymissyy ei ole vielä selvillä. Alustavan arvion mukaan palo sai alkunsa kirkon kattorakenteista, josta se levisi ullakolle ja sieltä katon keskellä olevaan, rakennettuun torniin. Kirkossa tehtiin parhaillaan laajaa korjaustyötä. Ranskan syyttäjävirasto on jo aloittanut tutkinnan asiasta.

Kirkon laaja katto ja 93-metrinen torni romahtivat palossa. Päärakenteet ja turisteille tutut, kaksi länsipäätyä reunustavaa, suurta kellotornia säästyivät liekeiltä. Palossa ei ollut kuolonuhreja, mutta yksi palomiehistä on saanut pahoja vammoja sammutustöissä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen puolisonsa Brigitte Macron saapuivat illalla palopaikan viereen Notre Damen aukiolle. Palopaikalle saapui myös muun muassa pääministeri Edouard Philippe.

Presidentti perui suunnitellun puheensa palon vuoksi. Reutersin mukaan Macron piti puolen yön jälkeen puheen, jossa hän ilmoitti, että Notre Dame tullaan rakentamaan uudestaan ja lupasi järjestää varainkeruukampanjan.

Lahjoituksia satelee

Ranskalainen hyväntekeväisyysjärjestö Fondation du Patrimoine ilmoitti jo aloittavansa kansainvälisen rahainkeruukampanjan katedraalin uudelleenrakennustöihin.

Uutistoimistojen mukaan ranskalainen miljonääri François-Henri Pinault on jo lahjoittanut 100 miljoona euroa Notre Damen korjaukseen.

LVMH-yhtiön toimitusjohtaja Bernard Arnault pani paremmaksi ja lupasi 200 miljoonaa euroa katedraalin uudelleen rakentamiseen. Summan antaa Arnault’n perhe ja LVMH-yhtiö.

Katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus ilmoitti rukoilevansa kaikkien puolesta, joita palo on koskettanut.

– Notre Dame tulee aina olemaan paikka, joka kokoaa yhteen uskovaiset ja ei-uskovaiset Ranskan historian dramaattisimmilla hetkillä. Aivan kuten nyt olemme nähneet, hänen edustajansa sanoi.

Vuonna 1345 rakennettu Notre Damen katedraali on yksi suosituimmista turistikohteista maailmassa. Siellä vierailee vuosittain arviolta 13 miljoonaa turistia. Rakennus edustaa varhaisgoottilaista tyylisuuntaa.

Katedraali sijaitsee Pariisin keskustassa, Seine-joen Citén saarella.

Juttua päivitetty kello 13:30 tuoreilla tiedoilla syttymissyystä, lahjoituksista ja paavista.

Uusimmat

Fingerpori

comic