Uutiset

Syyttäjä puhutteli viime vuonna 278 ensimmäistä kertaa huumeiden käytöstä kiinni jäänyttä alaikäistä – Tämän vuoden alussa puhuttelusta tuli kaksivaiheinen

Puhuttelut aloitettiin aikanaan, koska nuoria haluttiin ravistella pohtimaan huumeiden käyttöään. Pelkät sakot voivat mennä usein vanhempien maksettaviksi.

Alle 18-vuotiaalle ensimmäistä kertaa huumeiden käytöstä kiinni jääneelle nuorelle järjestetään nyt myös toinen puhuttelu, jos hän toistamiseen jää kiinni huumeiden käytöstä.

Vuoden loppuun saakka ensimmäistä kertaa kiinni jääneen nuoren puhuttelun järjesti syyttäjä. Puhuttelua muutettiin nyt niin, että ensimmäisellä kerralla sen hoitaa poliisi esitutkinnan yhteydessä. Jos nuori jää toisen kerran kiinni huumeidenkäytöstä, syyttäjä järjestää suullisen neuvottelun.

Poliisin puhuttelussa ovat nuoren lisäksi nuoren vanhemmat, sosiaalityöntekijä ja mahdollisesti nuorisotyöntekijä. Syyttäjän suullisessa neuvottelussa ovat nuoren lisäksi vanhemmat ja tarvittaessa poliisi ja sosiaalityöntekijä.

 

Syyttäjät ovat pitäneet puhutteluita tehokkaana tapana

Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto Valtakunnansyyttäjänvirastosta kertoo, että kaksivaiheinen puhuttelu on ollut vastaisku nuorten aiempaa myönteisempään asenteeseen kannabikseen. Nykynuoret juovat alkoholia vähemmän kuin heidän vanhempiensa ikäluokat joivat nuorina. Sen sijaan nuorten kannabiksen käyttö on yleistynyt.

Syyttäjiltä Metsäpelto on kuullut, että puhutteluja pidetään varsin tehokkaana keinona puuttua nuoren huumeidenkäyttöön. Virallista tilastotietoa ei ole, miten moni puhuttelussa ollut nuori jää uudelleen kiinni.

Puhutteluiden luonteen on tarkoitus olla keskusteleva. Yhdessä pohditaan, miten nuori lopettaisi huumekokeilut, että tilanne ei pääse pahenemaan. Nuorelle tehdään myös selväksi huumeidenkäytön rikollinen luonne.

– Puhuttelussa käydään läpi nuoren elämäntilanne, koulunkäynti, kaveripiiri, harrastukset ja tulevaisuuden suunnitelmat. Nuorelta selvitetään huumeiden käyttöön johtaneita syitä, Metsäpelto kertoi.

Poliisi antaa huomautuksen ja tarvittaessa puhuttelu voi johtaa siihen, että sosiaalipuoli tukee nuorta päihteettömyyteen.

Neuvottelu tähtää syyttämättäjättämispäätökseen.

Puhuttelun idea lähti eduskunnan lakivaliokunnasta, kun lainsäädäntöä vuonna 2001 muutettiin. Lakimuutoksessa huumausaineiden käyttörikoksesta ei enää joutunut käräjille, vaan poliisi saattoi suoraan sakottaa nuorta.

Lakivaliokunta katsoi, että puhuttelu on keino ravistella nuorta. Pelkkä sakottaminen ei ole nuorelle tarkoituksenmukainen rangaistus, koska äiti ja isä usein maksavat sakot.

 

Länsi-Suomessa eniten puhutteluita

Nykyisin pääosa alaikäisistä puhutellaan, vaikka maantieteellisiä eroja on. Erityisen aktiivisia puhutteluissa on oltu jo vuosia Länsi-Suomen syyttäjänvirastossa Turussa ja Porissa.

Metsäpellon mukaan puhuttelut on keskitetty syyttäjille, jotka osaavat kommunikoida luontevasti teini-ikäisten kanssa.

– Puhuttelut ovat kehittyneet. Kun oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Sanna Rönkä selvitti alkuvuosina puhuttelukäytäntöä, viranomaiset eivät saaneet kovin hyvää arvosanaa.

Viranomaisten ymmärrys ja nuorten käsitykset kannabiksesta olivat kaukana toisistaan.

– Nuoret tekivät jo silloin 15 vuotta sitten eron kannabiksen ja muiden huumeiden välille, toisin kuin viranomaiset.

Puhuttelu

Alle 18-vuotiaiden ensimmäistä kertaa huumausaineen käyttörikoksesta kiinni jääneiden puhuttelut otettiin käyttöön vuonna 2001 käyttörikosuudistuksen yhteydessä.

Käyttörikosuudistuksessa suora sakottaminen tuli poliisille mahdolliseksi huumausaineiden käyttörikoksissa. Omasta huumeidenkäytöstä ei enää viety käräjille.

Syyttäjien ja poliisien ohjeisiin kirjattiin, että puhuttelutilaisuus on säännönmukaisesti järjestettävä huumausaineen laadusta riippumatta.

Alkuvuosina oli vuosittain muutama kymmenen puhuttelua. Eniten puhutteluita on tehty 2014, jolloin niitä oli 281.

Viime vuonna 278 puhuttelua.

Tämän vuoden alussa puhuttelusta tuli kaksivaiheinen. Jos nuori joutuu toisen kerran kiinni huumeidenkäytöstä, hän joutuu syyttäjän vetämään neuvotteluun.

Useampien kiinnijäämisten jälkeen puhuttelut eivät ole enää järkevä keino, vaan mietitään jo enemmän hoitoa.

Fingerpori

comic