Uutiset

Syyttäjä: Turun puukottajalla oli tappotarkoitus loppuun saakka – "Kyse ei ole ollut päähänpistosta"

Kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen korostaa, ettei Turun joukkopuukotuksista syytetyn Abderrahman Bouananen toiminnassa ollut kyse hetken mielijohteesta. Isku oli Koistisen mielestä osa Euroopaa koetellutta islamististen iskujen sarjaa.

Erityistä innoitusta Bouanane oli Koistisen mukaan saanut päivää ennen Turun tapahtumia Barcelonassa tehdystä iskusta, jossa kuoli 16 ja loukkaantui 130 henkilöä. Iskut olivat koetelleet aiemmin jo Lontoota, Tukholmaa ja Berliiniä.

Bouananen radikalisoituminen alkoi todenteolla paastokausi ramadanin jälkeen. Tämä näkyi Koistisen mukaan Bouananen viehtymyksenä radikaaliin materiaaliin ja mielipiteiden koventumisena.

-Kyse ei ole ollut päähänpistosta. Katsomme, että Bouananella on ollut tappotarkoitus loppuun saakka. Tappaminen olisi jatkunut, ellei poliisi olisi ehtinyt väliin.

Syyttäjä: Teoilla haettiin julkisuutta

Koistinen pitääselvänä, että Bouananen teot täyttävät terrorististen rikosten tunnusmerkit.

-Teot tehtiin juuri viikonlopun alkaessa keskeisen kaupungin ihmisvilinässä. Niillä tavoiteltiin paljon uhreja ja julkisuutta.

Terroristisesta tarkoituksesta kertovat Koistisen mukaan myös muun muassa ennen iskua julkaistut manifestit sekä puukotusten aikana huudetut taisteluhuudot.

-Tekoja ei pidä katsoa yksittäisinä tekoina, vaan osana aiempien samanlaisten iskujen sarjaa, Koistinen korosti.

Lopullisen päätöksen iskemisestä Bouanane teki tapahtumia edeltäneenä yönä. Hänen tarkoituksenaan oli ensin hyökätä varusmiehen kimppuun linja-autoasemalla.

Lopulta Bouanane kuitenkin päätyi Kauppatorille, missä uhrit valikoituivat sattumalla. Jo aiemmin Bouanane oli suunnitellut iskevänsä Puolustusvoimien väen kimppuun ruokakaupassa Pansion kaupunginosassa, missä sijaitsee Rannikkolaivaston tukikohta.

Koistinen vaatii Bouananelle rangaistusta kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Bouananen puolustus lähtee siitä, että kyse on lähtökohtaisesti ollut tapoista ja niiden yrityksistä ilman terroristista tarkoitusta. Vähimmillään puolustus haluaa käräjäoikeuden linjaavan, missä terrorismirikoksen raja Suomessa kulkee.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti