Uutiset

Syyttäjä vaatii Turun puukottajalle elinkautista vankeutta – Teoilla terroristinen tarkoitus

Syyttäjä vaatii Turun puukotuksista syytetylle Abderrahman Bouananelle elinkautista vankeusrangaistusta. Viime elokuussa kaksi kuoli ja kahdeksan loukkaantui, kun Bouanane puukotti heitä Turun keskustassa.

Kaikki 15 asianomistajaa yhtyvät syytteeseen. Tämän lisäksi puukotusten uhrit sekä menehtyneiden uhrien omaiset vaativat vahingonkorvauksia yli 300 000 euron edestä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen katsoo haastehakemuksessa, että Bouanane syyllistyi kahteen terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn murhaan ja kahdeksaan samassa tarkoituksessa tehtyyn murhan yritykseen 18. elokuuta 2017.

Haastehakemuksen mukaan Bouananen tarkoituksena on ollut teoillaan aiheuttaa vakavaa pelkoa Suomen väestön ja myös muiden Euroopan valtioiden väestöjen keskuudessa. Syyttäjä katsoo, että murhat ja murhan yritykset on tehty terroristisessa tarkoituksessa siten, että teot ovat olleet omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa Suomen valtiolle.

Syytetty syyntakeinen

Käräjäoikeuden maaliskuun alussa julkaiseman mielentilatutkimuksen mukaan Bouanane oli syyntakeinen, eli täydessä ymmärryksessä tekojen aikaan.

Lisäksi syyttäjä vaatii, että Bouanane on pidettävä vangittuna tuomion antamiseen asti. Bouanane on ollut todennäköisin syin vangittuna tekopäivästä 18.8.2017 asti.

Syytetty kiistää alustavassa vastauksessaan syyllistyneensä terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin kahteen murhaan ja kahdeksaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn murhanyritykseen. Sen sijaan hän myöntää syyllistyneensä kahteen tappoon ja tappojen yritykseen.

Myös aiemmin Bouanane on myöntänyt puukottaneensa kymmentä ihmistä Turun keskustassa viime vuonna 18. elokuuta, mutta kiistänyt tekojensa terroristisen tarkoituksen.

Bouanane ilmoittaa alustavassa vastauksessaan, että hän haluaa tulla kuulluksi asiassa.

Oikeudenkäynti keväällä

Syyttäjän haastehakemus sekä poliisin esitutkintamateriaali tulivat julkisiksi, kun Turun joukkopuukotuksen oikeuskäsittely alkoi tänään valmisteluistunnolla kello 10 Turun oikeustalolla.

Varsinaisen oikeudenkäynnin valmisteluistunnossa muun muassa kartoitetaan asianosaisten vaatimukset. Käräjäoikeus tiedottaa pääkäsittelyn aikataulusta valmisteluistunnon jälkeen. Alustavasti pääkäsittely on ajateltu aloittaa 9. huhtikuuta Turun vankilassa.

Juttua ajavat oikeudessa kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen Oulun syyttäjänvirastosta ja neuvotteleva virkamies Sampsa Hakala valtakunnansyyttäjänvirastosta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic