Uutiset

Syyttäjät hakevat korkeimmalta oikeudelta valituslupaa tynnyrijutussa – Sakkoihin tuomittu poliisimies halutaan vankilaan ja pois virasta

Hovioikeus lievensi Aarnion alaisena toimineen poliisin kolmen vuoden vankeusrangaistuksen sakoiksi ja kumosi viraltapanon.

Valtakunnansyyttäjä hakee korkeimmalta oikeudelta (KKO) eräiltä osin valituslupaa hovioikeuden kesäkuussa antamaan tuomioon niin sanotussa tynnyrijutussa.

Syytettynä jutussa oli muun muassa Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön päällikkönä toiminut Jari Aarnio.

Helsingin hovioikeus katsoi, että Aarnion alaisena työskennellyt poliisimies on syyllistynyt viiteen tahalliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen sekä virkasalaisuuden rikkomiseen. Poliisimies sai teostaan sakkoja, koska oli hovioikeuden mukaan toiminut esimiehensä ohjeiden mukaisesti.

Hovioikeus hylkäsi syyttäjän vaatimuksen poliisimiehen viraltapanosta.

Vakavimmissa teoissa käräjäoikeutta oli erehdytetty antamaan perusteetta poliisille lupa telepakkokeinoihin, mutta koska pakkokeinojen kohteena olleet puhelimet olivat tekoon osallisten itsensä käytössä, rikoksilla ei aiheutettu oikeuden mukaan vahinkoa ulkopuolisille.

Näiden lieventävien syiden vuoksi hovioikeus katsoi, ettei poliisimies ollut sopimaton toimimaan tehtävässään.

Syyttäjät hakevat valituslupaa korkeimmalta oikeudelta tämän asian uudelleen arvioimiseksi ja vaativat poliisimiehelle tuomitun sakon korottamista vankeudeksi sekä viraltapanoa.

Muiden vastaajien tuomioihin he eivät hae muutosta.

Mistä tynnyrijutussa oli kyse?

Vuonna 2011 Hollannista salakuljetettiin satoja kiloja hasista Suomeen. Poliisin mukaan sitä oli vähintään sata kiloa yhdessä metallitynnyrissä.

Tynnyrin sisällä oli tila huumeille, vaikka ne näyttivät sisältävän vain nestemäistä kyllästysainetta.

Huumetynnyreitä lähetettiin Hollannista Suomeen useita kertoja. Vastaanottajana oli suomalainen yritys, jota ei ollut olemassa.

Tynnyreistä ilmoitettiin hakijalle prepaid-kännykkään, ja niitä vietiin ilmoitettuihin osoitteisiin ainakin Tuusulaan ja Loviisaan. Sieltä ne katosivat katukauppaan.

Hovioikeus piti Aarniota ”Pasilan miehenä”

Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarnion kesäkuussa kymmenen vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumerikoksista.

Hovioikeuden mukaan Aarnio oli prepaid-liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen käyttänyt Pasilan mies.

Hovioikeus katsoi, että Aarnio osallistui viiden huumelähetyksen järjestelyyn Hollannista Suomeen. Metallitynnyreihin piilotetuissa lähetyksissä oli oikeuden mukaan yhteensä 791 kiloa hasista.

Hovioikeus piti ennallaan myös Aarnion rikoskumppanin United Brotherhoodin ex-pomo Keijo Vilhusen kymmenen vuoden vankeustuomion. Vilhunen tuomittiin hovissa törkeistä huumausainerikoksista.

Hovioikeus kumosi Aarnion alaisena toimineen miehen kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion.

Hovioikeus katsoi, että hän toimi esimiehensä ohjeiden mukaisesti eikä syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttämiseen. Hänet tuomittiin vähäisemmistä virkarikoksista sakkoihin, joiden katsotaan tulleen suoritetuksi. Myös miehen viraltapano kumottiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic