Uutiset

Syyttäjät korostivat joukkopuukotuksen julmuuden pyrkineen herättämään pelkoa – "Kyse ei ole mistään amok-juoksusta"

Turun joukkopuukotuksen oikeudenkäynnissä kuultiin tiistaina osapuolten loppulausunnot. Oikeuskäsittelyn yhtenä pääkysymyksenä on se, onko kyse terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja murhanyrityksinä, kuten syytteissä sanotaan.

Syyttäjä Hannu Koistinen perusteli Abderrahman Bouananen mieltäneen itsensä terroristijärjestö Isisin taistelijaksi ja toimineen vakaasti harkiten koko tekosarjan ajan.

-Uhrit olivat Bouananelle vain välineitä. Hänen tarkoituksenaan oli tappaa niin kauan, kunnes hänet pysäytettäisiin. Bouanane toimi erittäin raa’alla ja julmalla tavalla. Hänen tarkoituksenaan on ollut tappaa ja aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa sekä pelkoa koko väestön keskuuteen, syyttäjä Koistinen puhui.

Bouananen hyökkäyksessä kuoli kaksi ihmistä ja kahdeksan loukkaantui. Suuri osa uhreista oli naisia. Syyttäjien mukaa uhreja olisi ollut enemmän ilman takaa-ajajia.

-Naiset ovat korostuneet uhrivalinnoissa. Aiemmin Bouanane on käsittelyn aikana naureskellut ja lyönyt leikiksi, että kyseessä olisi sota naisia vastaan. Kyseessä ei ole sota naisia vastaan vaan länsimaiset naiset edustivat hänelle vihollista, syyttäjä sanoi.

Syyttäjä perusteli vakaata harkintaa muun muassa valvontakameroiden tallenteilla, aiemmin kuulluilla henkilötodisteluilla sekä Bouananen Telegram-viestipalveluun tekemällä manifestilla ja muilla viesteillä. Syyttäjät korostivat myös sitä, että Bouanane pyrki katkaisemaan esimerkiksi ensimmäisen uhrinsa kaulan, mitä syyttäjät kuvailivat erityisen raa’aksi, julmaksi ja rituaalinomaiseksi tavaksi tappaa, mikä kertoisi pelottelutarkoituksesta.

-Bouanane on esimerkiksi iloinnut muualla tehdyistä terrori-iskuista. Hän on lisäksi itse omissa kertomuksissaan vahvistanut radikalisoitumisensa. Kyse ei ole mistään amok-juoksusta tai epätoivoisen ihmisen epätoivoisesta teosta laajennettuun itsemurhaan, Koistinen sanoi.

-Murha muuttuu terroristisessa tarkoituksessa tehdyksi, jos tekijällä on ollut tarkoitus aiheuttaa pelkoa väestön keskuudessa. Bouanane toivoi, että Isis ottaisi Turun iskun nimiinsä, toinen syyttäjä Sampsa Hakala sanoi.

Puolustus ei ole kiistänyt väkivallantekoja, mutta on pitänyt niitä ennemmin tappoina ja taponyrityksinä kuin terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina. Puolustuksen loppulausunto kuullaan myöhemmin iltapäivällä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic