Uutiset

Syytteet terrorismirikoksista hylättiin: näyttöä ei ollut, katsoi Helsingin käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki terrorismirikoksiin liittyvät syytteet, jotka nostettiin kolmea suomalaista miestä kohtaan marraskuussa.

Sen sijaan käräjäoikeus päätti tuomita asiaan liittyvässä talousrikoshaarassa kolme miestä ehdolliseen vankeuteen.

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa keskiviikkona. Aiemmin käräjäoikeus oli jo tuominnut yhden miehen veropetoksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Aiempi tuomio liittyi niin ikään taloushaaraan.

Keskiviikkona annetussa ratkaisussa yksi miehistä tuomittiin törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä veropetoksesta ja, työeläkemaksupetoksesta ja veropetoksesta 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen. Hänet tuomittiin myös kolmen vuoden liiketoimintakieltoon.

Toinen mies sai vuoden ehdollisen tuomion törkeästä veropetoksesta ja törkeästä työeläkemaksupetoksesta. Kolmas mies tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen veropetoksesta.

Yksi talousrikoshaarassa tuomituista ei ollut terrorismihaarassa syytettynä.

Oikeus: terroristisesta tarkoituksesta ei näyttöä

Terrorismihaarassa oli kolme suomalaismiestä syytteessä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Lisäksi yhtä miehistä syytettiin koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Terrorismirikoskokonaisuutta on tutkinut keskusrikospoliisi, ja sen syytteiden nostosta vastasi silloinen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Tapahtumat sijoittuivat vuosille 2012–2014.

Terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusyytteessä oli kyse siitä, että miehet olisivat pyrkineet matkustamaan Syyriaan liittyäkseen terroristiseksi luokitellun ryhmittymän riveihin taistelemaan.

Koulutuksen antamisesta oli syytteessä yksi mies. Häntä syytettiin ampumakoulutuksen antamisesta matkaa varten. Värväysrikoksesta oli nostetty syyte yhdelle miehelle, koska tämä oli syyttäjän mukaan ladannut ja kuvannut värväyshenkisen videon Youtubeen.

Oikeudenkäynnissä kaikki syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikoksiin.

Käräjäoikeuden mukaan näyttöä kertyi siitä, että kolmikolla oli aikomus lähteä taistelemaan Syyriaan. Päätös taisteluihin osallistumisesta ei kuitenkaan oikeuden mukaan riittänyt täyttämään terrorismirikoksen tunnusmerkistöä. Yksityiskohtainen suunnitelmakin puuttui, katsoi oikeus.

Niin ikään terroristiset koulutus- ja värväyssyytteet hylättiin, koska oikeuden mukaan näyttöä ei ollut siitä, että ne olisi tehty terroristisessa tarkoituksessa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic