Uutiset

Taas jännitetään, kuinka maakunta- ja sote-uudistuksen käy: Mietintöluonnoksia yritetään valmiiksi keskiviikkona

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt paljon muutoksia lakiesitykseen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sanoi tiistaina, että mietintöluonnokset valmistuvat pian eikä siinä enää kauan nokka tuhise.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on aivan loppusuoralla urakassaan laatia mietintöluonnokset maakunta- ja sote-uudistuksesta. Työ yritetään saada valmiiksi keskiviikkona.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi tiistain kokouksen jälkeen iltapäivällä, että mietintöluonnokset ovat lähes valmiit.

Valiokunta antaa sote- ja maakuntauudistuksesta kolme mietintöä.

Ne koskevat lakiesitystä maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistamisesta (emolaki), lakiesitystä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta (tuottajalaki) sekä lakiesitystä asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (valinnanvapauslaki).

– Nyt olemme valinnanvapauslakimietinnön aivan viimeisillä riveillä. Kyllä tämä tästä on tulossa, hän sanoi.

Mietintöluonnokset eivät eduskunnan työjärjestyksen mukaan tule vielä julkisiksi. Valiokunnassa on kuitenkin Lännen Median tietojen mukaan keskusteltu mahdollisuudesta järjestää näin suuressa asiassa niistä tiedotustilaisuus.

Suurimmat poliittiset intohimot liittyvät valinnanvapauslakiin, joka on kokoomuksen lempilapsi. Lännen Median tietojen mukaan valiokunta oli jo toissa viikolla tehnyt hallituksen esitykseen valinnanvapauslaista noin 60 muutosta. Myös tuottajalakiesitystä on muutettu oleellisesti.

Jännitettävää riittää siinä, kelpaako moneen kertaan karsittu valinnanvapaus enää kokoomukselle vastineeksi siitä, että keskusta saa läpi tavoitteensa 18 maakunnasta, joille tulee paljon muitakin tehtäviä kuin sote-palvelujen järjestäminen.

Perustuslakivaliokunta näki puutteita

Perustuslakivaliokunta näki viime keväänä hallituksen valinnanvapauslakiesityksessä vakavia ongelmia ja useita korjattavia säännöksiä.

Keskeisimmät ongelmat liittyivät valinnanvapauden voimaantulon aikatauluun ja maakuntien sote-palvelujen rahoitukseen, joka oli valiokunnan mielestä riittämätön erityisesti poikkeustilanteissa.

Perustuslainmukaisuutta pohtinut valiokunta kehotti lisäksi varmistumaan valinnanvapausjärjestelmän suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn. Myös tietosuojasääntely tarvitsi täydentämistä ja selkeyttämistä erityisesti sen osalta, liittyykö yrityksille asiakkaista maksettavaan kapitaatiokorvaukseen EU:n tietosuoja-asetuksen vastaista profilointia.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen hallitus päätti lykätä uudistuksen voimaantuloa vuodella vuoden 2021 alkuun.

Ensimmäiset maakuntavaalit on nyt ollut tarkoitus toimittaa eurovaalien yhteydessä 26. toukokuuta. Silloin sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait pitäisi saada hyväksyttyä noin puolta vuotta ennen.

Perustuslakivaliokunnan käsittelyssä sote-lakipaketin on arvioitu viipyvän vielä noin kuukauden ajan.

Siitä arviolta kolmen viikon kuluttua valmistuisivat sosiaali- ja terveysvaliokunnan lopulliset mietinnöt, joiden pohjalta eduskunta äänestää sote- ja maakuntauudistuksesta. Eduskunnan viimeinen istunto tänä vuonna on 21. joulukuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti