Uutiset

Taidehistorioitsija löysi arvoteoksia odottamattomista paikoista

Helsingin taidehallissa avautui viikonvaihteessa finanssikonserni Sammon laajasta arvotaiteen kokoelmasta koottu näyttely. Taiteen henki -näyttelyssä on esillä satakaksikymmentä kotimaista teosta taiteen kultakaudelta modernismiin.

Mukaan mahtuu todellisia kansallisaarteita, kuten Helene Schjerfbeckiä, Berndt Lindholmia, Pekka Halosta, Victor Westerholmia, Werner Holmbergia, Ferdinand von Wrightia ja Hugo Simbergiä. Joukossa on myös unohduksiin jääneitä, tuntemattomia taiteilijoita ja teoksia, jotka ovat esillä ensi kertaa.

Näyttelyn koonnut taidehistorioitsija, kuraattori Tuula Karjalainen valitsi näytille tunnettujen taiteilijoiden harvoin julkisuudessa esillä olleita töitä. Jotkut teokset esitellään julkisuudessa ensi kertaa.

-Vaikka olen ollut koko elämäni ajan taiteen kanssa tekemisissä, löysin teoksia, joista en ollut itsekään nähnyt edes kuvia. Missioni oli tuoda ne esiin, ihmisten nähtäville. Taidehan on kansallisomaisuutta, Karjalainen huomauttaa.

Suuri osa julkisuudesta kadonneista teoksista löytyi odottamattomista paikoista: varastojen kätköistä. Varastointi on ollut etupäässä isokokoisten abstraktien maalausten kohtalo, koska toimistotilojen pienennyttyä ja suurten pankkisalien kadottua hävisivät myös teosten sijoituspaikat.

-Sääli, että yhtiöiden, pankkien ja vakuutuslaitosten taideostot ovat loppuneet. Sillä tavoin työllistettiin myös taiteilijoita ja tuettiin taidetta. Eihän enää ole edes hienoja pankkisaleja, joihin taidetta voitaisiin sijoittaa. Ehkä enää taidesijoittamiseen ei ole kiinnostustakaan, Karjalainen arvelee.

Alun perin teokset olivat sijoitettuina konsernin työ- ja asiakastiloihin.

Taideteosten varastojen sijainti on tarkkaan varjeltu salaisuus.

Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumiin liittyvä Taiteen henki -näyttely on esillä Helsingin taidehallissa vuoden loppuun saakka.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti