Uutiset

"Taisimme olla ensimmäisiä maailmassa" – keväällä 2022 valmistuva koti vaihtoi omistajaa täysin digitaalisesti - katso video

Liisa Lintula osti asunto-osakkeen keväällä 2022 valmistuvasta seitsenkerroksisesta kerrostalosta Telakkarannasta, Helsingin Punavuoressa. Historiallisen tapauksesta tekee se, että kauppa hoidettiin alusta loppuun digitaalisesti.
Liisa Lintula (vas.) allekirjoitti tiistaina digitaalisen asuntokauppakirjan, vieläpä yleisön edessä. Skanskan myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma juonsi tilaisuuden Skanskan toimitiloissa Helsingissä. Kuvaaja: Joel Maisalmi

Asunto-osakekauppa ei ole enää sidottu aikaan, paikkaan tai papereihin. Skanskan digitaalinen asuntokauppapalvelu mahdollistaa uuden kodin varaamisen, jopa ostamisen täysin digitaalisesti.

Ensimmäinen digitaalinen asuntokauppa tehtiin tiistaina, kun Skanska Kotien asiakas Liisa Lintula osti asunnon Skanskan keväällä 2022 valmistuvasta kerrostalokohteesta Helsingin Telakkarannasta.

– Hienoltahan se tuntuu ja kieltämättä olo on nyt helpottunut, kun kaikki sujui niin hyvin. Kyseessä oli tietääkseni ensimmäinen digitaalinen asuntokauppa koko maailmassa, ja kaiken lisäksi se vielä toteutettiin livenä, Lintula kertoo.

Skanskan digitaalinen palvelu tulee yleisesti käyttöön ensi kevään aikana.

– Digitalisaatio on jo merkittävästi helpottanut ihmisten arkea monilla muilla elämänalueilla, kuten pankkiasioinnissa ja yhteydenpidossa. Vihdoin sama on mahdollista myös asuntokaupassa, toteaa Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma.

 

Lakimuutos taustalla

Digitaalisen asuntokauppainnovaation taustalla on lainsäädännön muutos, jonka myötä uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan vuonna 2019 suoraan digitaalisiksi eikä niistä enää laadita paperisia osakekirjoja.

– Osakekirjat ja kaikki asuntokauppaan liittyvät dokumentit säilyvät tietysti niin meidän kuin pankkien sähköisissä järjestelmissä, ja asiakas voi omat paperinsa sieltä itselleen tulostaa, niin halutessaan, Kuosma kertoo.

Uuden palvelun mahdollistaa digitaalisen asuntokaupan alusta DIAS. Se on lohkoketjuteknologiaan perustuva alusta, joka toimii rakennuttajien, kiinteistönvälittäjien sekä pankkien välisenä järjestelmänä ja mahdollistaa tiedon ja sopimusten siirtymisen luotettavasti ja oikea-aikaisesti.

– En näe uudessa vaihtoehdossa tehdä asuntokauppaa mitään isoja riskin paikkoja, lohkoketjuteknologiaan pohjaavan järjestelmän käyttäminen on läpinäkyvää ja turvallista, kaikesta jää aina digitaalinen jälki. Perinteinen tapa tehdä kauppaa ei tietenkään katoa mihinkään, ne toimivat edelleen, vaikka asiakkaan vaihtoehdot kasvavatkin.

DIASin kautta hoidetaan myös varainsiirtoveron maksun käynnistäminen sekä omistajamuutoksen hakeminen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään.

Fingerpori

comic

Näkoislehti