Lounais-Häme Uutiset

Taiteentekijöille Suomi-palkintoja – Remu Aaltoselle palkinto merkittävästä taiteellisesta urasta

Laulavana tyyliniekkana sekä äidinkielensä värikkäänä käyttäjänä Remu Aaltonen tullaan muistamaan myös hänen eläkevuosinaankin, palkintoperusteluissa kehutaan. Arkistokuva: Tapio Tuomela

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on palkinnut seitsemän ansioitunutta taiteilijaa ja ryhmää Suomi-palkinnoilla.

Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi olla myös huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Vuodesta 1993 jaettujen Suomi-palkintojen suuruus on tänä vuonna 24 700 euroa, ja ne myönnetään Veikkauksen tuotoista.

– Suomessa on luovia ja lahjakkaita ihmisiä. Osa toimii ryhmässä – osa pääasiassa yksin. Yhä useampi heistä on niittänyt mainetta myös kansainvälisesti. Luovuus nousee yksilöistä, joita yhteisö ja yhteiskunta voivat tukea, sanoo ministeri Terho.

Palkinnon saivat muusikko Remu Aaltonen, Alt Arkkitehdit, Finnish Game Jam, kirjailija ja suomentaja Jyrki Kiiskinen, Koko Jazz Club, taiteellinen johtaja Paola Suhonen ja elokuvaohjaaja Selma Vilhunen.

– Tänä vuonna Suomi-palkinnolla on haluttu kunnioittaa vankkaa taiteellista pätevyyttä. Tekijöitä, jotka edustavat pitkän linjan osaamista ja vaikuttavuutta suomalaisen taiteen kentällä. Toisaalta olemme halunneet huomioida myös uudet virtaukset suomalaisessa taiteessa ja kulttuurissa, Terho jatkaa.

Täyttä rokkielämää kuudella vuosikymmenellä

Remu ja Hurriganes soittivat 2.7. 1988 Giants of Rockissa Ahvenistolla. Arkistokuva: Juhani Salo

Hurriganesin pääjehuna tunnettu Henry Olavi ”Remu” Aaltonen on elänyt täyttä rokkielämää kuudella vuosikymmenellä tehden tuhansia keikkoja.

Remu perusti Hurriganesin vuonna 1971. Yhtye saavutti mainetta hurjalla ja energisellä lavaesiintymisellä, jollaista ei ollut aikaisemmin Suomessa koettu.

Hurriganes on ensimmäinen ulkomailla kaupallisesti menestynyt suomalainen rockyhtye. Yhtye hajosi vuonna 1984, minkä jälkeen Remu lähti soolouralle.

Remu soitti viimeisen keikkansa tämän vuoden tammikuussa 70-vuotiaana. Legendaarisen Hurriganes -yhtyeen pomona, suomeksi laulavana tyyliniekkana sekä äidinkielensä värikkäänä käyttäjänä Remu tullaan muistamaan myös hänen eläkevuosinaankin, palkintoperusteluissa kehutaan.

Runoilija ja lastenkirjailija

Runoilija, lastenkirjailija ja suomentaja Jyrki Kiiskinen on helsinkiläinen kirjailija ja suomentaja, joka on julkaissut runoja, romaaneita ja lastenkirjoja.

Kiiskinen ollut perustamassa Elävien runoilijoiden klubia ja opettanut luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa ja Oriveden Opistossa.

Hän on toiminut Nuori Voima-lehden vastaavana päätoimittajana 1991–1994 ja suomalaisen kirjallisuuden keskeisenä kansainvälisenä airueena toimineen Books from Finlandin päätoimittajana 1996-2001.

Muotoilun ja vaatesuunnittelun tienraivaaja

Paola Suhonen. Arkistokuva: Juhani Salo

Paola Suhonen on yksi tämän hetken suomalaisen muotoilun ja vaatesuunnittelun merkittävimpiä tekijöitä.

Vuonna 1998 perustettu Ivana Helsinki vaatemerkki on toiminut merkittävänä oven avaajana suomalaiselle muotiteollisuudelle ja suunnittelijoille 2000-luvun alussa, edustaen omaleimaista tekemistä ja raja-aitojen rikkomista.

Vuonna 2007 Ivana Helsinki osallistui ainoana pohjoismaisena yrityksenä ja ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä Pariisin muotiviikoille ja seuraavana vuonna yritys valittiin Pariisin muotiviikkojen päänäytöksiin ensimmäisenä pohjoismaisena yrityksenä.

Ivana Helsinki on edelleen ainoa pohjoismainen muotiyritys, joka on valittu sekä Pariisin että New Yorkin muotiviikkojen viralliseen näytöskalenteriin. Paola Suhonen on liikkunut vapaasti muodin, muotoilun, taiteen, musiikin, elokuvan ja kirjallisuuden parissa.

Tällä hetkellä Suhonen työstää Yhdysvalloissa ensimmäistä musiikkialbumiaan.

Monipuolinen elokuvantekijä

Selma Vilhunen on suomalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän tekee sekä dokumenttielokuvia että fiktiota.

Vilhusen elokuvien toistuvia aiheita ovat perhesuhteet, perinteiden siirtyminen ja luonto. Vilhusen ohjaama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa oli Oscar-ehdokkaana 2014, samana vuonna hänet kutsuttiin Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäseneksi.

Vilhusen dokumentti Hobbyhorse Revolution sai runsaasti huomiota kansainvälisesti ja palkittiin esimerkiksi Tampereen filmijuhlilla kahdella eri palkinnolla. Vilhusen pitkä elokuva Hölmö nuori sydän sai syksyllä kansainvälisen ensi-iltansa Toronton filmijuhlilla.

Julkisten rakennusten osaava suunnittelija

Alt Arkkitehdit on Oulussa toimiva arkkitehtitoimisto, jonka osakkaat ovat arkkitehdit Antti Karsikas, Kalle Vahtera, Ville-Pekka Ikola ja Tuomas Niemelä.

Alt Arkkitehdit on suunnitellut kouluja, päiväkoteja, asuntoja ja terveydenhoitoalan rakennuksia. Arkkitehtitoimitston suunnittelema on esimerkiksi Tuupalan puukoulu Kuhmossa, joka oli myös arkkitehtuurin Finlandia-palkintoehdokkaana.

Ainutlaatuinen peliyhdistys

Finnish Game Jam on vuonna 2013 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, jonka tavoitteena on tukea suomalaisia pelinkehitystapahtumia ja pelinkehitysharrastusta.

Järjestön pääasiallinen toimintamuoto on pelijamien järjestäminen, mutta yhdistys tarjoaa myös tukitoimia muille pelinkehitystapahtumien järjestäjille, harrastaa tiedotustoimintaa ja järjestää koulutuksia. Yhdistys perustuu vapaaehtoistoiminnalle.

Pelijamit (game jam) ovat yhteisöllisiä pelinkehitystapahtumia, joissa toteutetaan lyhyessä ajassa peli ideasta pelattavaksi prototyypiksi. Yhdistys on myös maailman mittakaavassa poikkeuksellinen: moninaisten pelijamien järjestämiseen keskittyviä tai pelinkehitysharrastusta tukevia kansallisia järjestöjä ei ole tiettävästi muita.

Jazzia Japaniin

Koko Jazz Club on muusikoiden perustama yhteisö, joka on tarjonnut säännöllistä, kuratoitua jazzohjelmistoa vuodesta 2010 lähtien. Kokon taiteellinen johtaja on ollut alusta alkaen muusikko Timo Hirvonen.

Koko Jazz Clubin toiminnan tarkoituksena on parantaa jazzmusiikin asemaa tarjoamalla taidemuodon parhaille tekijöille asianmukainen korvaus työstä sekä taiteellinen vapaus uuden musiikin synnyttämiselle.

Koko toimii myös Ylä-Savossa ja sen toiminta on otettu erinomaisesti vastaan. Koko kehittää jatkuvasti erityisesti kansainvälistä toimintaa. Koko Records julkaisee ja vie levyjä Japaniin ja fokusoi markkinointiaan turisteille, joille jazz kansainvälisenä taidemuotona ja jazzklubi paikkana on suurkaupungin tunnusmerkki.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic