Uutiset

Taiwanin istuva presidentti sai yli puolet äänistä – presidentinvaaleja leimasivat saaren suhteet Kiinaan

Uudelleenvalittu Tsai Ing-wen nousi suosikiksi antamalla tukeaan Hongkongin mielenosoittajille. Istuvan presidentin vastaehdokas, Kiina-mielinen Han Kuo-yo sai reilut 30 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti Taiwanissa nousi 74 prosenttiin.
Taiwanin istuva presidentti, 63-vuotias Tsai Ing-wen julistautui lauantaina presidentinvaalien voittajaksi. Kuva: HOW HWEE YOUNG
Taiwanin istuva presidentti, 63-vuotias Tsai Ing-wen julistautui lauantaina presidentinvaalien voittajaksi. Kuva: HOW HWEE YOUNG

Taiwanin istuva presidentti Tsai Ing-wen on voittanut presidentinvaalit Taiwanissa. Hän sai kaikkiaan 8,2 miljoonaa ääntä, joka on 57,1 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Tsain vahvimman vastaehdokkaan Han Kuo-yon osuus annetuista äänistä oli 38,6 prosenttia.

Taiwanissa on kaikkiaan 19 miljoonaa äänoikeutettua. Äänestysprosentti presidentinvaaleissa nousi 74 prosenttiin.

Taiwanissa presidentinvaaleja ovat leimanneet erityisesti Kiina-suhteet. Kiina on kiristänyt otettaan Hongkongissa, jossa mielenosoitukset ovat jatkuneet jo puoli vuotta.

Tsai suhtautuu Kiinan toimiin kriittisesti ja vaalikampanjan aikana hän totesi, ettei Taiwanista tule uutta Hongkongia, jos hän voittaa vaalit. Tämä nosti Tsain suosiota erityisesti nuorten keskuudessa.

– Taiwan näyttää maailmalle, miten paljon me arvostamme vapaata demokraattista elämäntapaamme ja kansakuntaamme, Tsai Ing-wen sanoi julistaessaan itsensä vaalien voittajaksi.

Tsain vastaehdokas Han Kuo-yo edusti vaaleissa Kiina-myönteistä Kuomintang-puoluetta. Lauantaina pian ensimmäisten vaalitulosten jälkeen hän myönsi tappionsa.

– Olen soittanut presidentti Tsaille ja onnitellut häntä. Hänellä on nyt uusi mandaatti seuraavalle neljälle vuodelle, Han kertoi eteläisessä Kaohsiung-kaupungissa.

Nousi sittenkin vaalien ennakkosuosikiksi

Toiselle kaudelle nousevasta 63-vuotiaasta Tsaista tuli vaalien ennakkosuosikki, kun hän antoi tukensa Hongkongin mielenosoittajille.

Tsai on todennut mielenosoitusten osoittavan niin kutsutun ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteen johtavan epätoivoon ja väkivaltaisuuksiin.

Tällöin monet taiwanilaiset katsoivat, että hän edustaa heille parempaa tulevaisuutta, joka takaa myös alueen turvallisuuden vastaehdokasta paremmin.

– Taiwan näyttää maailmalle, miten paljon arvostamme vapaata ja demokraattista elämäntapaamme ja kansakuntaamme, Tsai sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntana, jonka on yhdistyttävä emämaahansa saman periaatteen mukaisesti kuin Hongkong.

Edit: Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 18.20.

Uusimmat

Fingerpori

comic