Uutiset

Taiwanin liittolaiset alkavat käydä vähiin – El Salvador solmi diplomaattisuhteet Kiinan kanssa

El Salvador on viides maa, joka on katkaissut diplomaattisuhteet Taiwaniin sen jälkeen kun maan itsenäisyysmielinen presidentti astui virkaansa vuonna 2016.
El Salvadorin ulkoministeri Carlos Castaneda ja hänen kiinalainen kollegansa, ulkoministeri Wang Yi kuuntelevat El Salvadorin kansallislaulua diplomaattisuhteiden solmimisseremoniassa Pekingissä.

El Salvador on katkaissut diplomaattisuhteensa Taiwaniin.

Kumpikin Kiina katsoo hallitsevansa koko Kiinaa, eivätkä ne ole diplomaattisesti tunnustaneet toisiaan. Kiina ja Taiwan kamppailevat siitä, kumpi saa maailman valtioilta diplomaattisen tunnustuksen. Nyt Taiwanin tunnustaa virallisesti 17 valtiota. Iso osa näistä on pieniä ja köyhiä valtioita. Mukana on myös Vatikaanivaltio.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wenin mukaan Taiwan ”ei kumarra painostukselle”. Tsain mukaan El Salvadorin päätös katkaista diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa on merkki Kiinan pyrkimyksistä kurittaa Taiwania.

– Me käännymme niiden valtioiden puoleen, jotka jakavat samat arvot kanssamme ja taistelemme yhdessä Kiinan alati kasvavaa, hallitsematonta kansainvälistä käyttäytymistä, Tsai sanoi.

Taiwanin ulkoministeri sanoi aiemmin, että Taiwan ei halua lähteä naapurin jätin kanssa ”rahakilpailuun”. Hänen mukaansa El Salvador on jatkuvasti pyytänyt suurta rahallista tukea viime vuodesta lähtien. Kiina ja Taiwan ovat molemmat tunnettuja ”pörssidiplomatiasta”, jossa liittolaisia voidellaan erilaisilla avustus- ja tukipaketeilla.

Liittolaisten määrä hupenee nopeasti

Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi, että El Salvador on tehnyt oikean ratkaisun.

– Olen varma, että elsalvadorilaiset tulevat tuntemaan Kiinan kansan lämmön ja ystävyyden ja saavat todellisia hyötyjä yhteistyöstä Kiinan kanssa, kertoi ulkoministeri Wang tiedotustilaisuudessa.

El Salvadorin presidentti Salvador Sánchez Cerén kertoi valtiontelevision lähetyksessä uskovansa, että maa hyötyy suunnanmuutoksesta.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että tämä on askel oikeaan suuntaan, joka vastaa kansainvälisten suhteiden lakiperiaatteita ja väistämättömiä aikamme trendejä, Cerén sanoi.

El Salvador on viides maa, joka on katkaissut diplomaattisuhteet Taiwaniin sen jälkeen kun itsenäisyysmielinen Tsai astui virkaansa vuonna 2016.

Kiina pitää itsehallinnollista ja demokraattista Taiwania kurittomana provinssina, joka on osa Kiinaa. Kiinan näkemyksen mukaan Taiwanilla ei voi olla valtioiden välisiä suhteita ja on vihjannut tarvittaessa ottavansa saaren hallintaa voimakeinoin.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic