Uutiset

Taksin enimmäishinnan määräys voi kestää tulevaisuudessa kuukausia

Taksimatkojen hintoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ensi heinäkuusta lähtien, koska uusi lainsäädäntö ja Liikennekaari-uudistus mahdollistavat silloin taksialan muutoksen.

Taksimatkoille ei tule enää enimmäishintaa ja taksikiintiöistä luovutaan. Tarkkoja vaikutuksia matkahinnoille on vielä mahdotonta ennustaa.

Suurempi määrä takseja lisäisi kilpailua ja laskisi hintoja, mutta esimerkiksi kovan kysynnän aikoina hinnat voisivat helposti nousta.

-Se on mahdollista, että hinnat nousevat kysynnän mukaan. Taksien lukumäärää ei kuitenkaan samalla rajoiteta. Taksin ajaminen sivutoimisesti helpottuu. Vaikutusta hintaan ei vielä tiedetä, kertoo kehityspäällikkö Pipsa Eklund Liikenteen turvallisuusvirastosta eli Trafista.

Trafi on parhaillaan hankkimassa työkalua, jolla se voi seurata hintojen kehitystä. Jos hinnat lähtevät liian kovaan nousuun, Trafi voi enimmäshinnan asettaa.

-Tilanteeseen pitää puuttua, jos taksimatkojen hinnat nousevat merkittävästi enemmän kuin yleinen kuluttajahintataso ja taksienkustannusindeksi. Tätä varten meidän saatava työkalu hintojen seurantaan, Eklund sanoo.

Trafi ei saisi enimmäishintaa välittömästi voimaan, koska tarvittava byrokratia ottaa aikansa.

-Määräys enimmäishinnasta veisi noin neljä kuukautta ennen kuin se olisi käytännössä voimassa, Eklund kertoo.

Trafi seuraa hintoja muun muassa erilaisia hintakoreja vertailemalla. Eri puolilta Suomea on tarkoitus kerätä tietoa hinnoista myös alueellista vertailua varten.

-Lähdemme heti seuraamaan hintoja ensi heinäkuun alusta. Tekemämme kyselyn mukaan taksiyrittäjät eivät usko hintojen halpenevan. On mielenkiintoista nähdä, miten käy, Eklund miettii.

Trafi aikoo myös tiedottaa muutoksesta lähempänä ensi heinäkuuta, jotta asiakkaat ovat hereillä hintojen suhteen. Kilpailu voi tuoda asiakkaille edullisempia hintoja, mutta erityisesti kovan kysynnän aikana hinnat voivat myös nousta.

-Hintoihin on ensi heinäkuussa syytä kiinnittää huomiota, Eklund sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic