Uutiset

Talibanin ja USA:n neuvotteluissa "huomattavaa edistystä" mutta ei lopullista läpimurtoa

Qatarissa pidetty kuuden päivän neuvottelukierros oli tähän saakka pisin. Taliban ei huolinut Afganistanin hallitusta mukaan.
Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsen vartioi hallituskorttelia, jonne tehtiin joulupäivänä tuhoisa itsemurhaisku. Siinä kuoli ainakin 43 ihmistä. Kuva: JAWAD JALALI

Afganistanin väkivalta näyttää lohduttomalta. Islamin äärimmäistä suuntaa edustavan Taliban-liikkeen iskuissa kuolee säännönmukaisesti kymmeniä ihmisiä. Talibanin arvioidaan hallitsevan noin puolta Afganistanin maa-alasta.

Sunnuntaina päättyi Afganistanin rauhanneuvottelujen neljäs kierros Qatarissa.

Neuvotteluja on käyty Yhdysvaltain ja Talibanin kesken. Taliban ei ole huolinut mukaan Afganistanin hallitusta, jota se pitää Yhdysvaltain marionettina.

17 vuoden konflikti

Neuvottelurupeama oli nyt kuusi päivää.

Se oli pisin ja vakavin yritys päättää 17 vuotta kestänyt verinen konflikti. Se alkoi, kun Yhdysvallat suisti Talibanin vallasta Afganistanissa syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskujen jälkeen. Terroristit pitivät Osama bin-Ladenin johdolla majaa Talibanin suojeluksessa Afganistanissa.

Sekä Taliban että Yhdysvallat kehuivat Qatarin neuvottelut tuloksia, vaikka rauhansopimuksen luonnostakaan ei ole vielä saatu valmiiksi.

Neuvotteluihin osallistunut amerikkalaisvirkailija kuvasi Qatarin neuvotteluja ”huomattavaksi edistymiseksi”. Nimettömänä pysynyt virkailija lisäsi, että tarvitaan lisää neuvotteluja aselevon aikaansaamiseksi.

Taliban antoi takeita

Donald Trump on luvannut, että Yhdysvallat vetäytyy Afganistanista. Talibanin kanssa neuvotellut virkailija sanoi, että vetäytyminen ei tule kysymykseen ennen aselepoa.

Virkailijan mukaan Yhdysvallat sai nyt Talibanilta lisää takeita siitä, ettei Afganistania käytetä enää 9/11:n tapaan terrori-iskujen valmisteluun, jossa kohteena olisi Yhdysvallat.

Kova vääntö on luvassa vielä siitä, missä vaiheessa Kabulin hallituksen pitää päästä neuvotteluihin. Yhdysvaltojen mukaan pysyvään poliittiseen ratkaisuun tarvitaan kaikki osapuolet.

Yhdysvaltain Qatar-delegaation johtaja Zalmay Khalizad tapaa tällä viikolla Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin.

Yhdysvaltain ja Talibanin seuraava neuvottelukierros on Qatarissa kuukauden kuluttua.

Uusimmat

Fingerpori

comic