Uutiset

Tällainen on Sampo Terho: Hävittyään Halla-aholle twiittasi "Yhdessä eteenpäin" ja lähti menemään

Sinisten puheenjohtajaksi lauantaina valittu ministeri Sampo Terho, 40, ryhtyi Timo Soinin (sin.) työn jatkajaksi jo 2010-luvun alussa.

Terho nousi Euroopan parlamenttiin varasijalta vuonna 2011, kun Soini palasi Brysselistä eduskuntaan perussuomalaisten ensimmäisen eduskuntavaalijytkyn jälkeen.

Vuoden 2014 eurovaaleissa Terho valittiin jatkokaudelle. Europarlamentaarikon ura päättyi, kun hän tuli valituksi eduskuntaan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Eduskunnassa Terho johti riitaisaa perussuomalaisten eduskuntaryhmää, kunnes hänet viime toukokuun alussa nimitettiin eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeriksi.

Julkisissa ulostuloissaan hän oli ryhmänjohtajana harkitseva ja maltillinen, mutta perussuomalaisten puheenjohtajakamppailussa hän ärhäköityi puhumaan jopa uudesta kansanäänestyksestä Suomen EU-jäsenyydestä.

Hävisi selvin luvuin Halla-aholle

Puolue-eliitin ehdokkaaksi leimattu Terho hävisi perussuomalaisten puheenjohtajavaalin kesäkuussa selvin luvuin Jussi Halla-aholle. Terho twiittasi häviönsä jälkeen, että ”yhtenäisenä eteenpäin”.

Ei mennyt kuitenkaan kuin pari päivää, kun Terho siirtyi yhdessä 19 muun perussuomalaisen kansanedustajan kanssa Uusi vaihtoehto -nimiseen eduskuntaryhmään.

Hätäiseltä tuntuvalla ja myöhemmin hylätyllä nimivalinnalla hän on yrittänyt vakuuttaa kuulijat siitä, ettei mitään ennakkosuunnitelmaa perussuomalaisten hajottamisesta ollut.

Perussuomalaiset jätettyään Terho on istunut hallituksen johtajatriossa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) vieressä.

Sinisen tulevaisuuden yhdistystä Terho on johtanut alusta alkaen. Kun se pääsi marraskuun puolivälissä puoluerekisteriin, hän ryhtyi kutsumaan itseään puolueen vt. puheenjohtajaksi.

Terho on yrittänyt pidättäytyä ottamasta kantaa entiseksi viiteryhmäkseen ristimänsä perussuomalaisen puolueen asioihin.

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) syytettyä presidentti Sauli Niinistöä hurskastelusta puolueen hajoamiseen liittyvissä asioissa Terho kuitenkin kiitteli sitä, ettei hänen enää tarvitse ryhmänjohtajana selitellä Huhtasaaren kärjekkäitä puheita.

Opiskeli Tampereella

Terho tutustui Timo Soiniin ja perussuomalaisiin 2000-luvun alussa, kun puolueen kannatus huiteli yhden prosentin kieppeillä, samalla tasolla kuin sinisten nyt.

Terho ryhtyi perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi jo vuoden 2003 vaaleissa. Silloin äänisaalis Pirkanmaan vaalipiirissä jäi 83:een.

Samana vuonna Terho valmistui filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta. Hän työskenteli sen jälkeen muun muassa rauhanturvaajana Bosnia-Herzegovinassa sekä tutkijana Maanpuolustuskorkeakoulussa. Aamulehteen hän kirjoitti asiantuntija-artikkeleita.

Terho on aiemmin toiminut Suomalaisuuden liiton puheenjohtajana. Kielikokeilu pakkoruotsista luopumisesta on hänelle tärkeä hallituksen saavutus.

Politiikassa esikuvinaan Terho pitää entisiä presidenttejä J.K. Paasikiveä ja Risto Rytiä sekä kansallisfilosofi J.V. Snellmania.

Terho on naimisissa, ja hänellä on yksi lapsi.

Terho harrastaa lukemista, kirjoittamista, liikuntaa ja musiikkia. Lempibändejä ovat Led Zeppelin, Deep Purple, Rush ja ELP.

Sampo Terho

Syntynyt 20.9.1977 Helsingissä, kasvanut Kirkkonummella.
Kirjoitti ylioppilaaksi 1996 Porkkalan lukiosta. Valmistui filosofian maisteriksi 2003 Tampereen yliopistosta.
Euroopan parlamentin jäsen 2011-15.
Kansanedustaja Helsingin vaalipiiristä vuodesta 2015.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2015-2017.
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri 2017-
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja yhdistyksen perustamisesta lähtien.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic