Uutiset

"Tällaista ei tapahdu ja silti tapahtui" - luotsiyhteisössä keskitytään nyt jaksamiseen

-Tällaista ei tapahdu ja silti tapahtui. Olen ollut alalla yli 30 vuotta töissä, enkä muista koskaan mitään vastaavaa, Suomen merialueiden luotsitoiminnasta vastaavan Finnpilot Pilotagen toimitusjohtaja Kari Kosonen kommentoi Emäsalon luotsiveneonnettomuutta.

Kaksi luotsikutterinhoitajaa menehtyi heidän veneensä kaaduttua ja upottua Porvoon Emäsalon edustalla perjantaina.

Kosonen kertoo lehtileikkeestä, jonka joku merenkulun seuraaja on hänelle lähettänyt. Siinä kerrotaan kahden luotsin kuolemasta Raumalla vuonna 1964 eli yli 50 vuotta sitten.

Maaliskuussa 2000 koettiin uhkaava tilanne Helsingin edustalla Harmajan eteläpuolella, kun luotsivene oli lähellä kaatumista.

Nyt menehtyneet luotsikutterinhoitajat olivat menossa noutamaan luotsia norjalaisesta Sten Nordic -nimisestä tankkialuksesta. Merivartiosto yritti kääntää kaatuneen veneen, mutta vene upposi operaation aikana. Sukeltajat löysivät kutterinhoitajat uponneesta luotsiveneestä.

Onnettomuuden syy on vielä epäselvä ja sen lopulliseen selville saamiseen voi mennä pitkäkin aika. Tutkimuksissa muun muassa keskitytään noin 15-metrisen veneen vakauteen.

Tuuli onnettomuushetkellä oli kovaa, mutta ei poikkeuksellista.

Kosonen toivoo, että turhaa repostelua ja spekulointia onnettomuuden aiheuttajalla vältettäisiin.

-Rauhassa tutkitaan ja sitten vasta lähdetään torppaamaan syitä ja miettimään seurauksia.

-Meille kaikkein tärkeintä on työkavereiden jaksaminen tästä eteenpäin. Meillä on huippukalusto ja huippuväki, jonka turvallisuudentunne on nyt horjunut, toimitusjohtaja toteaa.

Hän itse lähti paikalle Emäsaloon lauantaina päivällä.

Luotsitoiminta on Suomessa valtion omistaman Finnpilot Pilotage Oy:n hoidossa. Kosonen ja liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esittivät osanottonsa onnettomuudessa menehtyneiden luotsikutterinhoitajien omaisille.

Luotsit työskentelevät luotsiaseman alaisuudessa merellä ja satamissa tehtävänään luotsata alukset turvallisesti avomereltä satamiin ja niistä ulos. Luotsikutterinhoitajat vastaavat luotsiveneen ajosta ja ohjaamisesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic