Uutiset

Talousarvioesityksestä alijäämäinen – VM: työllisyystavoite ei toteudu ilman uusia toimia

Vuoden 2017 talousarvioehdotuksen käsittely alkoi tänään valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla. Valtiovarainministeriön sisäinen budjettiriihi on kaksipäiväinen ja neuvottelut jatkuvat vielä torstaina, jolloin esitellään VM:n budjettiehdotus.

Ensi vuoden budjettiesitys tulee olemaan alijäämäinen. Hallituksen keväällä hyväksymässä julkisen talouden suunnitelmassa arvioitiin, että valtiontalouden alijäämä vuonna 2017 olisi 5,9 miljardia euroa.

VM:n kesäkuussa tehdyn ennusteen mukaan velkaantuminen ei ole taittumassa ja hallituksen työllisyystavoitteita ei saavuteta ilman uusia toimia.

Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että velkaantumisen taittaminen ei onnistu ellei työllisyyttä pystytä kohentamaan. Orpo kertoi aiemmin tällä viikolla, että hallituksen budjettiriihessä on löydyttävä työllisyyttä parantavia keinoja. Lisäleikkaukset ovat muutoin mahdollisia.

Työllisyystoimista tullaan sopimaan hallituksen kesken kuun vaihteessa budjettiriihessä.

VM:n sisäisessä budjettiriihessä ei tulla vaatimaan uusia leikkauksia. Nyt laitetaan toimeen jo aiemmin sovittuja säästöpäätöksiä.

Aiemmin on myös sovittu muitakin toimia, jotka nyt laitetaan toimeen. Näitä ovat esimerkiksi maksuperusteinen arvonlisävero yrityksille, yritysten sukupolvenvaihdoksiin liittyvä verohuojennus ja yrittäjävähennys.

Iso joukko asioita on pöydällä. Yksi asia on ainakin se, miten kilpailukykysopimus vaikuttaa talousarvioon. Hallituksen veronkevennysten suuruus on vielä auki, mikä riippuu kiky-sopimuksen kattavuudesta. Jos kattavuus on 90 prosenttia, verotusta kevennetään 515 miljoonalla eurolla. Tässä kattavuudessa ei ainakaan vielä olla.

VM:n oman budjettiriihen osalta Orpo julkistaa torstaina budjettiehdotuksensa pääkohdat. Tämän jälkeen alkavat valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden kahdenväliset neuvottelut, joissa ministeriöt esittävät muutostoiveita budjettiin.

Ensi vuoden budjettiesitys tulee julkiseksi 19. syyskuuta, jolloin esitys hyväksytään valtioneuvoston istunnossa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti