Uutiset

Talouskurimuksessa painiva Argentiina aloitti valuuttasäännöstelyn

Argentiina ajautui viime vuonna taantumaan. Maa kärsii yli 55 prosentin inflaatiosta ja nousevasta työttömyysasteesta. Kuva: EPA

Argentiina aloittaa valuuttasäännöstelyn. Maa ilmoitti sunnuntaina toimista, joilla se pyrkii pysäyttämään valuuttansa peson jyrkän heikkenemisen.

Vientiyhtiöiden on tästä lähtien pyydettävä Argentiinan keskuspankilta lupaa ulkomaisen valuutan ostamiseen. Rahan siirtämiseen ulkomaille tarvitaan myös valtion lupa.

Yksittäisille kansalaisille asetettiin 10  000 dollarin kuukausittainen raja dollarien ostamiseen.

Dollarien nostamista pankkitileiltä ei kuitenkaan rajoiteta. Tämä toimenpide otettiin käyttöön vuonna 2001, ja se johti silloin Argentiinan historian pahimpaan talouskriisiin.

Argentiina ajautui viime vuonna taantumaan. Maa kärsii yli 55 prosentin inflaatiosta ja nousevasta työttömyysasteesta.

Viime viikkoina Argentiinan peson arvo on laskenut nopeasti. Markkinat hermostuivat, kun keskustaoikeistolainen presidentti Mauricio Macri kärsi rökäletappion elokuun esivaaleissa, mikä ennakoi Macrille tappiota lokakuun presidentinvaaleissa. Vasemmistolainen Alberto Fernandez on vahvoilla seuraavaksi presidentiksi.

Macrin kehnon esivaalituloksen jälkeen Buenos Airesin pörssi romahti 30 prosentilla ja Argentiinan luottoluokitus putosi. Myös peson kurssi lähti nopeaan laskuun.

Keskuspankki osti tiistaina pesoja 300 miljoonan dollarin arvosta rauhoittaakseen markkinoita, mutta valuutan luisu jatkui.

Viime viikolla Argentiina pyysi Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä velkojensa uudelleenjärjestelyä. Argentiina sai viime vuonna 56 miljardin dollarin lainan. IMF ilmoitti tutkivansa Macrin hallituksen uusia toimia ja seisovansa Argentiinan rinnalla vaikeina aikoina.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic