Uutiset

Taloustieteen huippuyksikköön toistakymmentä virkaa – "todella tärkeää kansantaloustieteelle"

Suomeen perustettavaa uutta taloustieteen huippuyksikköä tullaan kutsumaan Helsinki Graduate School of Economics -nimellä. Uuteen Helsinki GSE -yksikköön halutaan palkata kaikkiaan 15 uutta akateemista virkaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) julkisti uuden taloustieteen huippuyksikön tiistaiaamuna Valtioneuvoston juhlatilassa Smolnassa. Paikalla olivat myös Nobel-palkittu taloustieteilijä Bengt Holmström ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

-Uusi yksikkö mahdollistaa osaltaan suomalaisten taloustieteilijöiden nousun maailman eturiviin myös tulevaisuudessa, pääministeri Sipilä totesi tiedotustilaisuudessa.

Käytännössä huippuyksikön toiminnasta vastaavat Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Svenska Handelshögskolan. Holmströmillä itsellään ei ole virallista roolia uudessa huippuyksikössä, mutta hän kertoi olevansa iloinen sen perustamispäätöksestä.

-Tämä on todella tärkeää Suomen kansantaloustieteelle, mutta myös Suomen kansantaloudelle, totesi puolestaan Nobel-palkittu Holmström.

Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Juuso Välimäen mukaan uuden taloustieteen huippuyksikön tavoitteena on kasvattaa vuoteen 2022 mennessä taloustieteen professorien lukumäärä 35:een nykyisestä 20:stä.

Yksityistä rahoitustakin toivotaan

Helsinki Graduate School of Economics pyritään saamaan toimimaan mahdollisimman nopeasti, mikä tarkoittaa, että huippuyksikköä varten tarvittavat rekrytoinnit tullaan aloittamaan pian.

Välimäen mukaan huippuyksikkö tulee fyysisesti sijaitsemaan Aalto-yliopiston Economicum-rakennuksessa Arkadiankadulla. Välimäki ei osaa sanoa vielä, kuinka paljon tarkasti uusi yksikkö tulee maksamaan.

-Tässä on tarkoitus rahoittaa uusia virkoja. Se tietysti vaatii sen, mitä uusien virkojen henkilöstökustannukset vievät, Välimäki kertoo.

Grahn-Laasosen mukaan rahoitusta toivotaan myös yksityisiltä tahoilta. Suomen Pankki on jo ilmoittanut osallistuvansa yksikön kustannuksiin. Pääjohtaja Erkki Liikasen mukaan Suomen Pankki on alustavasti sitoutunut rahoittamaan yhden makrotaloustieteen professuurin.

-Tällä hetkellä Suomen tohtorikoulutus makrotaloustieteessä on ollut vaisua, sieltä ei ole tullut ihmisiä. Meidän resurssimme ovat supistuneet kentällä liikaa, Liikanen kuvailee nykytilaa.

Kaikkiaan tarkoituksena on kasvattaa suomalaista taloustieteen kansainvälistä merkitystä, ja samalla uusi yksikkö voi osaltaan lisätä opiskelijamääriä. Ensi sijassa sen tavoitteena on tuottaa uusia maistereita ja tohtoreita.

Virkoja pyritään täyttämään myös niin, että keskukseen saataisiin taloustieteilijöitä Suomen ulkopuolelta. Kansainvälinen haku halutaan Välimäen mukaan aloittaa ensi vuoden alussa.

-Haluamme laajentua palvelemaan entistä paremmin koko taloustieteen kenttää, toteaa Välimäki.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic