Uutiset

Talousvaliokunnasta väistynyt Kaj Turunen kritisoi yhä uusiutuvan energian tukipakettia: "raha menee tuulivoimalle"

Vastahankainen eduskunnan talousvaliokunta hyväksyi vihdoin perjantaina mietinnön uusiutuvaa energiaa koskevaan tukipakettiin.

Kansanedustaja Kai Turunen (kok.) sanoo Lännen Medialle, että hän käytännössä lykkäsi tukipaketin hyväksymistä toimiessaan talousvaliokunnan puheenjohtajana.

Turunen menetti talousvaliokunnan puheenjohtajan paikan Martti Mölsälle loikattuaan sinisistä kokoomukseen. Hän ei halua spekuloida, olisiko hyväksynyt nyt noin 300 miljoonan euron suuruisen uusiutuvan energian tukipaketin.

-Minulla olisi ainakin ollut pitkät hampaat. Näkemykseni mukaan 200 miljoonaa euroa tukipaketista menee edelleen kilpailutuksen kautta tuulivoimalle. Tässä ei tarvitse olla kovin hyvä ennustajaeukko, että tietää lopputuloksen, Turunen sanoo.

Hänen mukaansa kilpailutuksen ehdot on rakennettu niin, että tarjouskilpailuun pääsevät käytännössä osallistumaan vain tuulivoimahankkeet. Vesivoima on rajattu pois uusiutuvien energioiden joukosta.

Talousvaliokunnan kritiikin vuoksi hallitus pienensi tarjouskilpailuun perustuvan uusiutuvan energian tuen 2 terawatista 1,4 terawatin suuruiseksi vuodessa.

Kolmannes uusiutuvan energian tukipaketista eli arviolta noin 90 miljoonaa euroa on korvamerkitty kannustepakettiin kivihiilestä luopumiseen. Tämä liittyy tarpeeseen turvata CHP-laitosten kehitys.

90 miljoonan euron tuki jakautuu puoliksi uusiutuvalle yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotannolle ja puoliksi muille hiiltä korvaaville teknologioille.

-Tämä on sinänsä hyvä asia. Nähtäväksi jää, tulevatko rahat käytettyä. Investoinnit ovat kuitenkin aika isoja. Käytännössä kattilainvestoinnit tehdään sitten, kun kattila on elinkaarensa päässä.

Turunen huomauttaa, että 1,4 terawattituntia jää kuitenkin kilpailutukseen. Hän pelkää, että potti menee kokonaan tuulivoimahankkeisiin.

-Se on vähän harmillista, koska tässä on kuitenkin kysymyksessä yritystuki.

Kokoomuksen kansanedustajan mielestä teknologioita ei pitäisi määritellä etukäteen kilpailutuksen ehdoissa. Turunen olisi käyttänyt rahat mieluummin Tekesin kautta tai innovaatiotoimintaan.

-Tämä on minun näkemys. Valiokunta teki sen minkä parhaaksi näki. En minä lähde sitä sivusta huutamaan tai arvostelemaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic