Uutiset

Tältä näyttää hyönteisproteiini lautasella – ”Miehet suhtautuneet myönteisemmin”

Suomessa odotellaan innokkaasti, että hyönteiset ja niistä jalostetut tuotteet saisivat myyntiluvan EU:ssa.

Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen Hyönteiset ruokaketjussa -projektissa tutkitaan parhaillaan, millaisia tuotteita hyönteisproteiinista voitaisiin kuluttajille tarjota ja ketkä olisivat potentiaalisia ötökkäruoan ostajia.

– Kansainvälisten tutkimusten perusteella miehet ovat suhtautuneet myönteisemmin kuin naiset, mutta suomalaisista tätä tulosta ei vielä ole, tutkija

Terhi Pohjanheimo

Turun yliopistosta sanoo.

Myös kasvissyöjien uskotaan innostuvan hyönteisten syönnistä.

– Ne kasvissyöjät, jotka välttävät lihaa eettisistä ja ekologisista syistä, ovat pääsääntöisesti suhtautuneet hyönteisravintoon positiivisesti, selittää hyönteiskokki

Topi Kairenius.

Kairenius on maistattanut hyönteissapuskoja erilaisissa tilaisuuksissa vuodesta 2012. Häntä ei hämmästyttäisi, vaikka vegaanitkin innostuisivat hyönteissyönnistä, sillä hyönteisten kasvatus ja ja teurastus on hänen mukaansa eettisesti kestävää.

– Horrokseen vaipunut hyönteinen ei pakkaseen kuollessaan kärsi. Ja täytyy muistaa, että hyönteisten reagointi kipuun ei ole verrattavissa nisäkkäiden tai lintujen aistimaan kipuun, Kairenius vakuuttaa.

Ruokahyönteiset ovat ekologinen valinta, sillä niiden kasvattamiseen tarvitaan kymmenen kertaa vähemmän viljelypinta-alaa kuin tuotantoeläinten kasvattamiseen ja hyönteisten kasvatus tuottaa jopa 1 000 kertaa vähemmän kasvihuonekaasuja.

Hyönteisten tien suomalaislautasille estää vielä se, että niitä ei saa myydä, markkinoida, kasvattaa tai tuoda maahan. Myyntiin tarvitaan Euroopan komission lupa.

Tällä hetkellä yhdellekään lajille ei ole haettu uuselintarvikelupaa Suomessa tai muuallakaan EU:ssa.

Säädökset eivät kuitenkaan kiellä hyönteisten syöntiä. Jokainen saa syödä hyönteisiä omalla vastuullaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti