Uutiset

Tältä näyttää Itämeren leväpuuro avaruudesta – Loppuviikon helteissä puuro saennee entisestään

NASA:n tuoreesta satelliittikuvassa Suomenlahdelle kiemurteleva levämassa peittää suurta osaa Itämeren pääaltaasta.
Keskiviikkona otettu satelliittikuva Itämerestä. Kuvaa on vaalennettu, jotta levämassa erottuu paremmin. Kuva: NASA Wordldwide snapshots
Keskiviikkona otettu satelliittikuva Itämerestä. Kuvaa on vaalennettu, jotta levämassa erottuu paremmin. Kuva: NASA Wordldwide snapshots

Sinievälautat muistuttavat tällä hetkellä konkreettisella tavalla Itämeren ravinnetilanteesta.

Lähes koko Eurooppaa käristävät helteet ovat nostaneet levää massoittain pintaan erittäin laajalla alueella Itämeren pääaltaassa ja myös Suomen aluevesillä.

Ruotsin meteorologinen ja hydrologinen instituutti SMHI arvioi keskiviikkona, että pintalauttojen muodostumisen riski näyttää muodostuneen myös eteläiselle Pohjanlahdelle.

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA:n keskiviikkoinen satelliittikuva näyttää tilanteen varsin selvästi. Itämeren pääaltaan pohjoisosasta kiemurtelee tiiviitä leväkuvioita Suomenlahdelle, ja Ahvenanmaan pohjoispuolellakin erottuu kuvassa jo levämassaa.

Muodostuneet lautat liikkuvat SMHI:n ennusteen mukaan ainakin Ahvenanmaan eteläpuolella kuitenkin kaakon suuntaan eli poispäin Suomen rannikolta.

Suomen ympäristökeskus antaa tuoreen levätilannekatsauksensa torstaina.

Helteiden on ennustettu jatkuvan ainakin sunnuntaihin, joten leväpuuron sakeneminen loppuviikkoa kohden on todennäköistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti