Uutiset

Tältä näyttävät Suomi 100 -satelliitin avaruudessa ottamat ensimmäiset kuvat

Suomea ympäröivä pilviverho tallentui kolmesta otoksesta koostettuun panoraamakuvaan.
Kolmesta otoksesta koostetussa kuvassa näkyy Suomea ympäröivää pilviverhoa. Kuva: Aalto-yliopisto

Suomi 100 -satelliitti otti ensimmäiset kuvansa avaruudessa. Kolmesta otoksesta koostetussa panoraamakuvassa näkyy Suomea ympäröivää pilviverhoa.

Tulevaisuudessa satelliitin kamera oppii tekoälyn avulla poimimaan kuvavirrasta automaattisesti esimerkiksi revontulista otetut kuvat.

Maanantaina 3. joulukuuta avaruuteen lähetetyn Suomi 100 -satelliitin ensimmäinen viikko on sujunut hyvin. Satelliittiryhmä on tarkistanut satelliitin alijärjestelmät, ja yhteydenpito satelliittiin sujuu rutiinilla. Tiimi on yhteydessä satelliittiin Otaniemessä olevan maa-aseman kautta useita kertoja päivässä.

Myös satelliitin varsinainen käyttö on alkanut. Kameralla on otettu useita kuvia, ja samalla kameran asetuksia on säädetty sopiviksi. Ensimmäiset kuvat satelliitista saatiin jo itsenäisyyspäivänä, mutta ensimmäiset yksityiskohtaiset kuvat otettiin sunnuntaina.

– Tämä on hieno välietappi, hankkeen vetäjä, professori Esa Kallio iloitsee.

– Opiskelijat ovat työskennelleet maa-asemalla yötä päivää. On upeaa, miten ensimmäisistä ylivalottuneista kuvista on päästy jo näin hienoihin otoksiin.

Vain parhaat kuvat Maahan

Sunnuntaina 9. joulukuuta otetut kuvat on Suomen päältä, mutta niissä ei näy Suomea vaan kaistale Suomea ympäröivää pilviverhoa. Koska satelliitti pyörii hitaasti akselinsa ympäri, kuvat ovat hieman lomittain toisiinsa nähden. Näin myös kuvakulma muuttuu koko ajan, minkä ansiosta kameralla voidaan ottaa laajoja panoraamakuvia.

Satelliitista lähetetään alas ensin vain pieniä kuvia. Niiden perusteella maa-asemalla työskentelevä tiimi päättää, mitkä kuvat ladataan alas täysikokoisina. Näin rajallista yhteysaikaa ei kulu epäonnistuneiden tai vähemmän mielenkiintoisten otosten lataamiseen.

Myöhemmin satelliitti valitsee kuvia myös itsenäisesti yksinkertaisen tekoälyn avulla. Eräs satelliitin poikkitieteellisistä kokeista on opettaa satelliitti tekemään valintoja myös esteettisin perustein. Ominaisuuden tärkein sovellus on revontulien automaattinen löytäminen kuvista.

Satelliitin avaruussääilmiöitä havainnoivan radiomittalaitteen käyttö aloitetaan tammikuun alussa.

Aalto-yliopiston kumppani Suomi100 -satelliitin kehityksessä on Ilmatieteen laitos, joka on osallistunut satelliitin tietokoneohjelmiston ja instrumenttien valmistukseen ja on mukana tieteellisessä tutkimusohjelmassa.

Suomi 100 -satelliitin vaiheita voi seurata sen kotisivuilta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti