Uutiset

"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä

Vihreillä on historiallinen tilaisuus päästä ensimmäistä kertaa Sveitsin seitsemänjäseniseen liittoneuvostoon, jossa puolueiden kokoonpano on säilynyt ennallaan 1950-luvulta.
Sveitsiläiset äänestivät parlamenttivaaleissa sunnuntaina. Kuva: ANTHONY ANEX
Sveitsiläiset äänestivät parlamenttivaaleissa sunnuntaina. Kuva: ANTHONY ANEX

Vihreät oli Sveitsin sunnuntaisten parlamenttivaalien voittaja. Vihreiden kannatus nousi 5,9 prosenttiyksiköllä 13 prosenttiin. Pienempi, enemmän keskustalainen Vihreä Liberaali puolue (GLP) sai 7,9 prosentin kannatuksen. Yhdessä kahden vihreän puolueen kannatus on lähes 21 prosenttia.

Sveitsissä on kaksikamarinen parlamentti eli ylähuone ja alahuone. Yhdessä vihreät puolueet saavat 200-paikkaisesta alahuoneesta 26 paikkaa ja siten niillä on mahdollisuus saada paikka seitsemänjäsenisestä liittoneuvostosta.

Jo yhden paikan muuttuminen liittoneuvostossa tulisi Sveitsissä olemaan poliittinen sensaatio. Vihreillä ei koskaan ennen ole ollut paikkaa liittoneuvostossa. Liittohallituksen paikat on jaettu lähes samalla mallilla vuodesta 1959 alkaen neljän perinteisen puolueen kesken: oikeiston SVP:n, sosiaalidemokraattien (SP), Liberaalien (FDP) ja kristillisdemokraattien (CVP kesken). Kolmella suurimmalla puolueella on ollut kaksi paikkaa ja neljänneksi suurimmalla puolueella yksi paikka.

Vihreiden johtajan Regula Rytzin mukaan liittoneuvoston nykyinen kokoonpano ei toimi, kun poliittinen tilanne muuttui. Vihreät yrittää saada paikkaa Liberaaleilta.

Hallituksen kokoonpano selviää joulukuussa, kun kaksi parlamentin ylä- ja alahuone äänestävät liittoneusvostosta.

Oikeistolainen SVP säilytti suurimman puolueen aseman

Oikeistopopulistinen Swiss Peoples Party SVP piti suurimman puolueen paikan saaden 25, 8 prosenttia äänistä. Se kuitenkin menetti äänisaalistaan edellisistä vuoden 2015 parlamenttivaaleista 3,6 prosenttiyksikköä. Edellisissä vaaleissa se sai ennätyskannatuksen Eurooppaan suurella joukolla tulleiden maahanmuuttajien seurauksena.

Yleisestikin perinteiset suuret puolueet menettivät kannatustaan, kun vihreiden kannatus nousi.

Sosiaalidemokraattien kannatus oli 16,6 prosenttia ja keskustaoikeistolainen Liberaalit (FDP) sai 15,3 prosenttia äänistä.

Kaukana merestä Sveitsi on erityisen altis ilmastonmuutokselle

– Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami, hurrikaani, vihreiden varapuheenjohtaja Celine Vara iloitsi Sveitsin Radion haastattelussa.

Ilmastonmuutos ja sen ehkäisy nostivat teemaa esillä pitäneet vihreät vaalivoittoon. Kaukana merestä Sveitsi on erityisen altis ilmastonmuutoksessa. Sveitsin lämpötilat nousevat kaksi kertaa nopeammin kuin keskimäärin maailmassa.

Bernissä äänestyspaikalla 25-vuotias psykologian opiskelija Anja (joka halusi esiintyä vain etunimellä) piti ilmastonmuutoksen ehkäisemistä aikamme tärkeimpänä yhteiskunnallisena teemana.

– Aikaa ei ole paljon hukattavana.

Vaikka nyt valittiin parlamentti, niin Sveitsissä kansalaiset saavat kansanäänestyksissä hyväksyä suurimman osan laeista.

Uusimmat

Fingerpori

comic