Uutiset

Angela Merkel: jopa 70 prosenttia saksalaisista saa koronavirustartunnan

Terveysministeri Jens Spahnin mukaan epidemia on vasta alussa. Saksan suurkaupungit kieltävät isot yleisötapahtumat. Suomessa ilmoitettiin tänään 19 uudesta tartunnasta. Kokonaismäärä on meillä nyt 59.
Selfieitäkin otetaan Milanon tuomiokirkon edustalla nyt hengityssuojaimen kanssa. Liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia on määrätty koko Italiaan, jossa uuden koronaviruksen tartuntoja on todettu yli 10 000. Kuva: epa08283622
Selfieitäkin otetaan Milanon tuomiokirkon edustalla nyt hengityssuojaimen kanssa. Liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia on määrätty koko Italiaan, jossa uuden koronaviruksen tartuntoja on todettu yli 10 000. Kuva: epa08283622

Saksan liittokansleri Angel Merkel sanoi keskiviikkona Berliinissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että 60-70 prosenttia Saksan väestöstä saa koronavirustartunnan. Merkel perusti näkemyksensä asiantuntijoilta saamiinsa tietoihin.

– Niin käy, kun väestöllä ei ole immuniteettia eikä parannuskeinoa ole olemassa, liittokansleri totesi.

Saksan terveysministeri Jens Spahn sanoi puolestaan, että epidemia on Saksassa vasta alussa. Ihmisiä kuolee siihen enemmän kuin nyt.

Torjuntatoimena ainakin Berliini ja Hampuri ovat kieltämässä kaikki tapahtumat, joihin osallistuu yli tuhat ihmistä. Berliinissä kielto on voimassa toistaiseksi pääsiäiseen saakka.

Luvut kasvussa Suomessakin

Myös Suomessa uuden koronaviruksen tartuntamäärät ovat lähteneet nopeaan kasvuun. Tiistaina varmistui ainakin 19 uutta tapausta, joista kerrottiin keskiviikkona.

Pelkästään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) tartuntoja todettiin 11. Tartuntojen alkuperää ei vielä tiedetä.

Pirkanmaan (PSHP) sairaanhoitopiiri kertoo kolmesta uudesta tartunnasta, joista kaksi liittyy Italian-matkaan.

Lisäksi yksi tartunta varmistui parhaillaan varotoimena suljetun Pitkäjärven koulun oppilaalla. Hänen kauttaan virukselle oli altistunut myös lähes sata rippikoululaista.

Varsinais-Suomen (VSSHP) sekä Kanta-Hämeen (KHSHP) sairaanhoitopiireissä varmistui yksi uusi tartunta kummassakin. Lisäksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri kertoo yhdestä uudesta tartunnasta.STT:n mukaan myös Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä (KSSHP) löytyi yksi uusi tapaus.

Tunnettujen tartuntojen määrä Suomessa

Kun mukaan otetaan tänään sairaanhoitopiirien ilmoittamat tapaukset, Suomessa on todettu tähän mennessä 59 tartuntaa. Näytteenottokriteerit täyttävien potilaiden näytteitä on meillä tutkittu lähes 900.

Tapauksia on tiedossa kymmenestä sairaanhoitopiiristä, joita on kaikkiaan 21. Yli puolet piireistä on siis edelleen ilman tunnettuja tartuntoja.

Eniten tartuntoja on HUS:n alueella, jossa tapauksia tunnetaan 22. Pirkanmaalla tartuntoja on kahdeksan, KHSKP:ssä ja KSSHP:ssä neljä.

Varsinais-Suomessa tartuntoja on varmistettu kolme ja Pohjois-Savossa sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä kaksi. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, Lapin sairaanhoitopiirissä sekä Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä on yksi tapaus kussakin.

Tartuntoja Euroopassa yli 15 000

Kaikkiaan maantieteellisessä Euroopassa on todettu maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan yli 15 000 tartuntaa.

Italiassa tartuntoja on jo yli 10 000. Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa tartuntojen määrä vaihtelee 1 600 ja  1 800 välillä.

Pohjoismaissa eniten tartuntoja on raportoitu Norjasta (401). Ruotsissa lukema on 355, Tanskassa 262 ja Islannissa 81.

Menehtyneitä Euroopassa yli 700

Euroopassa uuden koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19 -tautiin menehtyneiden määrä on tähän mennessä reilut 700. Luku on maailman tilannetta seuraavan yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston.

Italiassa kuolleita on yli 630, mikä on samalla maailman maista toiseksi suurin määrä heti Kiinan jälkeen.

Menehtyneiden keski-ikä on Italiassa ollut yli 65 vuotta, ja tautiin on kuollut erityisesti hyvin iäkkäitä, monia perussairauksia sairastaneita henkilöitä

Espanjassa menehtyneiksi on ilmoitettu 35, Ranskassa 33, Britanniassa kuusi, Hollannissa neljä, Sveitsissä kolme sekä Saksassa ja San Marinossa kaksi.

Epidemia-alueita kolme

Epidemia-alueiksi on Euroopassa määritelty koko Italia, Tirolin alueen hiihtokeskuksen Itävallassa sekä Nordrhein-Westfalenin osavaltio Saksassa.

Määritelmällä tarkoitetaan alueita, joilla esiintyy laajoja tartuntaketjuja. Toisin sanoen alueella esiintyy tartuntoja, joilla ei ole selvää linkkiä ulkopuolisiin epidemia-alueilla olleisiin henkilöihin.

THL:n mukaan epidemia-alueille matkustamiseen liittyy korkea tartuntariski.

Maailmanlaajuisesti yli 4 300 menehtynyttä

Maailmanlaajuisesti tauti on levinnyt yli sataan maahan, ja tartuntoja on raportoitu lähes 118 000.

Johns Hopkinsin yliopiston mukaan menehtyneitä on hieman alle 4 300, joista yli 3 000 Hubein maakunnassa.

 

Juttua täydennetty klo 14.57 Angela Merkelin lausunnolla ja Suomen tuoreilla tartuntaluvuilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic