Uutiset

"Tämä on duunari-Suomi" – Uusikaupunki ja Ylivieska ovat esimerkkejä menestyneistä seutukaupungeista

Seutukaupunkien taloudellista elinvoimaa tutkinut selvityshenkilö Antti Rantakokko esittää seutukaupunkien ja valtion välistä yhteistyöohjelmaa. Kaupunkineuvos Rantakokko luovutti torstaina selvitysraporttinsa.

-Suomessa tarvitaan vahvempaa ja monimuotoisempaa kaupunkipolitiikkaa, jossa myös seutukaupungit ovat mukana. Kaupunkien ensisijaisena tehtävänä on ennakoida rakennemuutoksia kehittämällä riittävän laajapohjaista elinkeinorakennetta.

Rantakokko sanoo, että talouden kehitysnäkymät ovat valoisat koko maassa. Hänen mielestään seutukaupungeilla on mahdollisuus rohkeaan uudistamiseen ja elinvoimansa kehittämiseen.

Rantakokon mukaan seutukaupungit ovat olleet menettäjiä viime vuosien rakennemuutoksissa. Seutukaupunkien pienet aluetaloudet ovat myös äkillisen rakennemuutoksen tilanteessa erityisen herkkiä. Näillä alueilla on lisäksi pulaa osaavasta työvoimasta kuten insinööreistä ja metallityöntekijöistä.

Seutukaupungeissa on yleensä yli 15 000 asukasta

Seutukaupungit ovat keskisuuria ja pieniä kaupunkeja ja yleensä niiden väkiluku on yli 15 000 ihmistä. Rantakokko sanoo, että seutukaupungit ovat Suomen teollisen toiminnan ydin. Kaupungeissa on erityisesti vahvaa metsänjalostusta ja raskasta metalliteollisuutta.

-Tämä on duunari-Suomi. Työ tehdään aika pitkälle myös näissä kaupungeissa, Rantakokko sanoo.

Hän ottaa seutukaupungeista myönteisiksi esimerkeiksi Uudenkaupungin ja Äänekosken, jonne on syntynyt uutta teollista tuotantoa. Lisäksi kaupan keskukseksi muodostuneen Ylivieskan väkiluku kasvaa voimakkaasti.

Rantakokon ehdottama seutukaupunkiohjelma tarkastelisi ja ehdottaisi toimenpiteitä seutukaupunkien elinvoiman ja erityisyyden huomioon ottamiseksi. Ohjelman keskeinen sisältö olisi innovaatiokyvykkyyden ja -ympäristöjen rakentaminen osana elinvoimatyötä.

Rantakokon mukaan seutukaupungit muodostavat oman kaupunkiverkostonsa.

Raportin ottivat vastaan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic