Uutiset

"Tämä on hyvä alku" – Viinien tuonnista ruokakauppoihin haaveileva Jaana Pelkonen riemuitsee 5,5 prosentista

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) on tyytyväinen, kun hallituksen kanta 5,5 prosentin vahvuisten alkoholijuomien tuomisesta ruokakauppoihin voitti äärimmäisen tiukan äänestyksen.

Eduskunta hyväksyi prosenttikorotuksen niukasti äänin 98–94. Poissa oli 7 edustajaa. Monet eduskuntaryhmät repesivät äänestyksessä kahtia. Osa hallituksesta vastusti alkoholiprosentin korotusta, osa oppositiosta kannatti.

-Minun mielestäni tämä on hyvä alku. Itse kannatan lisää vapautuksia, sanoo Pelkonen Lännen Medialle.

Pelkonen haluaa purkaa Alkon monopolia ja olisi valmis tuomaan viinit ruokakauppoihin. Äärimmäisen tiukka äänestystulos kuitenkin kertoo, ettei aika ole vielä kypsä moiselle uudistukselle.

Pelkonen pitää uudistusta hyödyllisenä kotimaisille toimijoille.

-Toivottavasti saadaan taklattua Viron tuontia tällä uudistuksella, hän sanoo.

Pelkonen pitää ihmeellisenä valtavaa asian ympärillä käydyn keskustelun voimaa.

-Herättää ihmetystä, kuinka tämä asia pystyy herättämää näin suuria tunteita.

Pekka Puska pettyi

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Pekka Puska oli yksi alkoholilain äänekkäimmistä vastustajista. Hän äänesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön ja 4,7 prosentin puolesta.

-Huono äänestystulos. Seurauksia tulee. Nyt mentiin vahvojen ja rahan ehdoilla, Puska sanoo.

Puskaa kismittää keskustan johdon toiminta ratkaisevan äänestyksen alla. Hänen mukaansa täyttä omantunnonvapautta ei sallittu, vaikka siitä puhuttiin.

-Keskustan johto paimensi ryhmää, hän sanoo.

Puska aikoo ratkaisevassa toisessa äänestyksessä äänestää eduskuntaryhmänsä mukana alkoholilain kokonaisuudistuksen puolesta.

-Olen sitoutunut, että tämä oli ratkaiseva äänestys.

Suuri valiokunta hyväksyi niukasti 5,5:n

Koska eduskunnan äänestystulos oli eri kuin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö, siirtyi alkoholilaki suuren valiokunnan käsiteltäväksi. Kokous alkoi heti äänestysten jälkeen.

Simon Elo (sin.) kertoi heti kokouksen jälkeen, että äänestys suuressa valiokunnassa oli myös äärimmäisen tiukka. Äänestystulos oli 13–12 prosenttirajan korotuksen hyväksi 5,5:een.

Ensi viikolla tiistaina 19. joulukuuta äänestetään lopullisesti alkoholilain uudistuksen voimaantulosta. Ensi viikolla äänestetään myös 100 miljoonan euron alkoholiveron korotuksesta.

[image orderno=”2″][/image]

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic