Uutiset

Tämä tiedetään Helsingin salaperäisistä Pohjois-Korea-neuvotteluista

Pohjois-Koreaan liittyvä tapaaminen Helsingissä nousi kansainväliseksi uutiseksi viikonloppuna. Pohjois-Korean, Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen edustajien on tiettävästi määrä tavata Suomessa ja keskustella Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta.

Suomen ulkoministeriö on vahvistanut, että Helsingissä järjestetään rutiininomainen tapaaminen, jossa on mukana Pohjois-Korean valtuuskunta. Suomalaisia ei ole mukana neuvotteluissa.

Amerikan ja Aasian osastopäällikkö Kimmo Lähdevirta ulkoministeriöstä kertoo Lännen Medialle, ettei tapaamiseen ole tulossa virassa olevia hallinnon edustajia Yhdysvalloista. Muuta hän ei voi tapaamiseen osallistujista tai tapaamispaikasta tai -ajasta kommentoida.

-Tämä on varsinaisten kokouksen järjestäjien käsissä oleva asia. Ulkoministeriö vain avustaa järjestelyissä, eikä siksi ole mahdollisuutta kertoa asiasta tarkemmin, Lähdevirtaa toteaa.

Osallistujista vähän tietoa

Pohjois-Koreaan liittyvistä neuvotteluista Helsingissä on tihkunut vain vähän virallista tietoa.

Sunnuntaina Pohjois-Korean ulkoministeriön Pohjois-Amerikan osaston varapääjohtaja Choe Kang-il nähtiin nousemassa Suomen-koneeseen Pekingin lentokentällä. Häntä ei kuitenkaan nähty tuloaulassa, kun kone saapui iltapäivällä Helsinki-Vantaalle.

Eteläkorealaisten medioiden vahvistamattomien tietojen mukaan Suomessa olisi myös Pohjois-Korean YK-edustuston Yhdysvaltain asioiden suurlähettiläs Pak Song-il.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap raportoi sunnuntaina, että tapaamiseen osallistuisi turvallisuusasiantuntijoita Etelä-Koreasta sekä entisiä yhdysvaltalaisdiplomaatteja, kuten Yhdysvaltain entinen Etelä-Korean lähettiläs Kathleen Stephens.

Yonhap on kutsunut Helsingin neuvotteluita puolivirallisiksi.

Etelä-Korean ulkoministeriö kertoi uutiskanava CNN:lle, että ”toisen asteen” neuvotteluihin ydinaseriisunnasta osallistuisi entisiä virkamiehiä ja yksityisiä asiantuntijoita. Suomen ulkoministeriöstä ei ole kerrottu, antaako mikään osapuoli neuvotteluiden jälkeen virallista lausuntoa.

Ruotsissa käytiin juuri kolmen päivän mittaiset neuvottelut, joissa Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ja Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho keskustelivat Ruotsin ulkoministeriön mukaan lähinnä Korean niemimaan turvallisuustilanteesta.

Aiemmin tässä kuussa kerrottiin, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ottanut vastaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Unin tapaamiskutsun. Tapaamisen on arvioitu olevan aikaisintaan toukokuussa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic