Uutiset

Tämä tiedetään Suomen ensimmäisestä Wuhanin koronavirustapauksesta – 32-vuotias kiinan kansalainen, altistuneita arviolta 15

Potilas oli alkanut oirehtia vasta sunnuntaina ja oli oleillut vain Saariselän alueella. Siksi altistuneita arvioidaan olevan vähän. Altistumisriskiksi katsotaan vähintään 15 minuutin oleskelu samasa tilassa.
Suomen ensimmäinen varmistettu Wuhanin koronaviruspotilas on eristyksissä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Kuva: Jouni Porsanger / arkisto
Suomen ensimmäinen varmistettu Wuhanin koronaviruspotilas on eristyksissä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Kuva: Jouni Porsanger / arkisto

Keskiviikkona varmistui Suomen ensimmäinen Wuhanin koronavirustartunta. Kokosimme yhteen tiedot siitä, mitä tapauksesta ja sen vaikutuksista tällä hetkellä tiedetään.

Missä ja koska tapaus todettiin?

Kiinan Wuhanista saapunut ja Saariselällä oleillut 32-vuotias kiinalaismatkailija hakeutui tiistaina terveydenhoidon päivystykseen, koska hänellä oli ollut hengitystieinfektion oireita.

Lähtötietojen ja oireiden vuoksi potilas siirrettiin Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä eristykseen. Näytteet tutkittiin Helsingissä Wuhanin koronaviruksen varalta.

Tapaus varmistui kyseiseksi virustartunnaksi illansuussa.

Aiemmassa jutussamme väitettiin, että potilas olisi hakeutunut Ivalon terveyskeskukseen. Tämä tieto oli virheellinen.

Miten potilas voi ja kuinka kauan hän joutuu olemaan eristyksissä?

Potilas on kuumeinen, mutta ei tarvitse esimerkiksi tehohoitoa.

Eritys puretaan, kun hänet on todettu Wuhanin koronavirukselle negatiiviseksi kahdessa testissä. Sairaalahoidon kesto arvioidaan kliinisin perustein, joten periaatteessa eristys voi jatkua myös muualla kuin sairaalassa.

Kuinka moni henkilö on tähän tapaukseen liittyen altistunut virukselle ja missä?

Potilas oli alkanut oirehtia sunnuntaina ollessaan Saariselällä.

Virukselle mahdollisesti altistuneita on asiantuntijoiden arvion mukaan enintään 15. Tämän tarkempaa tietoa sairastuneen liikkumisesta tai mahdollisesti altistuneista ei anneta.

Altistumiskriteerinä on käytetty vähintään 15 minuutin oleskelua samassa tilassa virustartunnan saaneen ja oirehtivan kanssa. Lyhyitä, ohimeneviä hetkiä ei katsota altistumisriskiksi.

Jotkut hengitystieinfektiot voivat olla tarttuvia jo ennen oireiden puhkeamista. Wuhanin koronaviruksenkin kohdalla tätä on pidetty mahdollisena, mutta asiaan liittyy paljon epävarmuutta. Lisäksi mahdollinen oireettoman ajan tarttumisaika on hyvin lyhyt.

Tämän vuoksi mahdollisesti altistuneiden määrä on arvioitu pieneksi, eikä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla liikkuneilla katsota olevan riskiä.

Miten altistuneita seurataan?

Henkilöihin aletaan ottaa yhteyttä torstain aikana ja heitä seurataan 14 vuorokauden ajan. Jos heillä alkaa esiintyä oireita, tilanteeseen voidaan reagoida hyvin nopeasti.

Seurannalla ja reagoinnilla pyritään varmistamaan, että lisätartuntoja ei tapahtu tai että niitä tapahtuu mahdollisimman vähän.

Paljonko EU-alueella on varmistettu Wuhanin koronavirustapauksia?

Suomen yhden tapauksen lisäksi Ranskassa ja Saksassa kummassakin on varmistunut neljä tapausta.

Kaikkiaan tapauksia on todettu Kiinan ulkopuolella noin 50. Näissä niin sanottuja seuraavan tartuntapolven (tartunta tapahtunut Kiinan ulkopuolella) tapauksia on ollut hyvin vähän.

Viime perjantaina Lapissa oli Wuhanin koronavirusepäily, kun kiinalaiset isä ja poika kärsivät hengitystieinfektio-oireista. Myös he olivat lähtöisin Wuhanin alueelta.

Epäily osoittautui tutkimuksissa turhaksi.

Lähteet: THL:n ja Lapin sairaanhoitopiirin tiedotustilaisuus. Asiantuntijoina terveysturvallisuudesta vastaava johtaja Mika Salminen (THL), ylilääkäri Taneli Puumalainen (THL) sekä ylilääkäri Markku Broas (Lapin sairaanhoitopiiri).

 

Juttua korjattu 29.1. klo 20.15: Altistuneisiin ei vielä ole otettu yhteyttä, vaan sitä aletaan tehdään torstaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic