Uutiset

Tammikuussa alkaa suuri alkoholikoe – kaupat odottavat pienpanimotuotteiden olevan kysyttyjä

Toistaiseksi on mahdotonta sanoa, kuinka suuri menekki vahvemmilla oluilla, lonkeroilla ja muilla juomilla on kaupoissa. Kaupoissa saa myydä nelosolutta tammikuun alusta alkaen alkoholilain uudistuksen myötä.

Kevään aikana selviää, suosivatko suomalaiset entistä enemmän vahvempia oluita, lonkeroita ja muita juomia.

-Asiakkaat päättävät, mitkä tuotteet jäävät kevään jälkeen valikoimaan. Pienpanimoiden tuotteet voivat pärjätä hyvin. Suomalaisten juomatavat ovat muuttuneet niin, että halutaan enemmän maistella erilaisia tuotteita, mikä on hyvä juttu, toteaa Keskon tavarakaupan johtaja Ari Akseli.

Akseli kertoo, että Keskon kauppoihin saadaan heti tammikuun alussa vahvempia juomia noin 80 eri nimikkeen verran.

-Citymarketeissa nimikkeitä voi olla tarjolla noin 50–60. Pienemmissä K-Marketeissa nimikkeitä on noin kymmenen. Nimikkeet ovat lähinnä oluita ja lonkeroita. Pienpanimoiden tuotteita on vielä vaikea saada, mutta kauppiaamme voivat hankkia niitä paikallisesti kevään aikana, Akseli sanoo.

Myös S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa kertoo, että kotimaisten pienpanimoiden oluet kiinnostavat asiakkaita erityisen paljon.

-Järjestämme siis niille tilaa hyllyiltämme. Saamme heti vuoden vaihteessa kymmeniä uusia tuotteita valikoimiin.

Oksan mukaan alkoholilain muutoksen nopea toteutuminen on ollut haaste juomavalmistajille ja uusien tuotteiden saatavuus on alkuun rajoitettua.

-Kevään mittaan tarjonnan ja saatavuuden parantuessa valikoimiimme tulee jopa satoja uusia tuotteita, hän lupaa.

Panimoilla pitääkin nyt kiirettä. Ratkaisevasta eduskunnan alkoholilain äänestyspäätöksestä on vain noin kaksi viikkoa, joten nelosoluita ei ole lakimuutoksen pikaista voimaantuloa varten ehditty paljon panemaan.

-Oluen valmistus kestää noin kuukauden. Meillä ei ole uutta nelosolutta myytäväksi kaupoille. Alkoa ja ravintoloita varten tehtyä nelosolutta voidaan myydä kaupoille. Monilla voi ongelmia myös sen kanssa, ettei nelosoluen tölkkejä ole valmiina, kertoo Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Monet panimot ovat samanlaisessa tilanteessa. Pienempien panimoiden on hankala saada nelosolutta kauppoihin heti tammikuun alkuun. Isommilla panimoilla on suurempia varastoja esimerkiksi Viron myyntiä varten. Tätä varastoa voidaan myydä myös päivittäistavarakaupoille.

-Tavaraa saadaan kyllä kauppoihin. Saamme aluksi Alkon tuotteitamme liikkeelle, mutta emme koko valikoimaa. Kun kevät etenee, saamme uutuuksia kauppoihin. Tammikuuksi emme pystyneet varautumaan, kun eduskunnan äänestyksestä on vain kaksi viikkoa, kertoo Olvi Oy:n markkinointijohtaja Olli Heikkilä.

-Uskomme pystyvämme ja pyrimme vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Tuotantomääriä on kasvatettu ja tuotantoa suunniteltu uudelleen, Hartwallin jakelu- ja logistiikkajohtaja Tomi Korte selvittää.

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa pitää syntynyttä tilannetta poikkeuksellisena, koska alkoholilaki muuttuu ja alkoholiverot nousevat nopealla aikataululla 2018.

-Kiire on nyt kaikilla tasapuolisesti. Viranomaiset ovat osanneet hyvin viestiä muutoksesta, Ussa kertoo.

Perjantaina on yksi vuoden vilkkaimmista rahtipäivistä, kertoo Koffin viestintäpäällikkö Timo Mikkola.

-Miljoonista litroista voidaan puhua, hän arvioi.

Mikkolan mukaan entistä väkevämmät juomat kauppojen hyllyille salliva laki on yksi tekijä vuodenvaihteen lastausurakassa.

-Oikeastaan uusi vuosi ja vuodenvaihteen alkoholiveron korotus ovat lakimuutosta tuntuvampia tekijöitä lähipäivien juomien menekkiin.

Mikkolan mukaan suomalaiset ovat tottuneet nauttimaan oluensa keskioluen vahvuisena.

-Kuluttajien käyttäytymisessä ei todennäköisesti tapahdu tässä suhteessa mitään yhtäkkistä suurta muutosta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti torstaina uuden alkoholilain.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic