Uutiset

Tampereella ja Turussa Vapaavuoren esitykset ovat tuttuja, sillä Kuntaliiton rooli on tapetilla – "Mikä on kaupunkien viesti?"

Tampereella Kuntaliitosta saatava hyöty on vuosin varrella putkahtanut säännöllisesti keskusteluun. Turussakin pohditaan omaa edunvalvontaa, sen tehokkuutta ja Kuntaliiton roolia siinä, mutta konkreettisia vaihtoehtoja Kuntaliiton tilalle kaupunki ei ole pohtinut.
Jan Vapaavuori ei STT:n uutisen mukaan sulje pois Helsingin irtautumista perinteisestä edunvalvojastaan Kuntaliitosta ja pitää mahdollisena suurten kaupunkien yhteistyötä.

Tampereella ja Turussa pohditaan Helsingin tavoin Kuntaliiton roolia isojen kaupunkien edunvalvojana.

Silti Tampere ja Turku eivät ole edenneet pohdinnoissaan niin pitkälle kuin Helsingin pormestari Jan
Vapaavuori blogissaan tiistaina.

Vapaavuori ei STT:n uutisen mukaan sulje pois Helsingin irtautumista perinteisestä edunvalvojastaan Kuntaliitosta ja pitää mahdollisena suurten kaupunkien yhteistyötä.

Turussa pohditaan omaa edunvalvontaa, sen tehokkuutta ja Kuntaliiton roolia siinä, mutta konkreettisia vaihtoehtoja Kuntaliiton tilalle kaupunki ei ole pohtinut.

– Pitää pysyä hereillä siinä, miten omat viestit kulkevat parhaiten eteenpäin. Kuntaliitto ei ole tuonut esille kaupungistumiseen liittyvää problematiikkaa eikä kaupunkien viestiä, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve toteaa Lännen Medialle.

– Vaihtoehtoja on aina ja on hyvä käydä keskustelua toiminnan sisällöistä ja jäsenten odotuksista. Tämäntyyppinen keskustelu ei tule yllätyksenä, mutta ei asia ole kovin aktiivisesti pöydällä.

Turussa on välillä pohdittu, miten kaupunkien rooli Kuntaliitossa näyttäytyy.

– Varsinkin nyt pohditaan, koska Kuntaliitossa on linjattu, että se voi olla myös maakuntien edunvalvoja. Tässä näen ison intressiristiriidan kuntien ja maakuntien välillä, enkä pidä sitä mahdollisena, Arve painottaa.

Turun maksuosuus Kuntaliitossa oli viime vuonna noin 550 000 euroa. Helsingin osuus oli noin kaksi miljoonaa.

”Me isot kaupungit maksamme todella paljon jäsenmaksua”

Tampereella Kuntaliitosta saatava hyöty on vuosin varrella putkahtanut säännöllisesti keskusteluun.

– Me isot kaupungit maksamme todella paljon Kuntaliiton jäsenmaksua ja joudumme arvioimaan, ajaako se meidän etuja maksun arvoisesti, Tampereen konsernijohtaja Juha Yli-Rajala sanoo.

Tampere maksaa Kuntaliitolle jäsenmaksua noin 700 000 euroa vuodessa.

Tällä hetkellä Kuntaliiton jäsenyyttä ei Tampereella pohdita aktiivisesti. Yli-Rajalan mukaan maakuntakuvioissa asia tulee varmasti nousemaan uudelleen esille, eli nousee kysymys siitä, palveleeko Kuntaliitto sekä kuntia että uusia maakuntia. LM-FL

Uusimmat

Fingerpori

comic