Uutiset

Tamperelainen huippukokki yllättää: Laaturavintola Ratinan torniin

Neljää ravintolaa Tampereella ja Lempäälässä pyörittävä huippukokki Arto Rastas suunnittelee jälleen jotain ihan uutta. Ensi keväänä Ratinan stadionin yhteyteen nousee mielenkiintoinen maisemaravintolakonsepti.

Uuden kauppakeskuksen torniin on Rastaan mukaan nousemassa laadukas ruokaravintola rooftop-terasseineen ja lounge-baareineen.

-Siitä voi tulla tosi makea juttu, jollaista ei ole Suomessa aiemmin nähty! Se paikka mahdollistaa niin paljon, Rastas innostuu.

Ratinan kauppakeskus avataan 19. huhtikuuta 2018. Sen vieressä Tampereen ydinkeskustassa sijaitsevat Tampereen stadion ja linja-autoasema.

Neljä ravintolaa ja paljon muuta

Tällä hetkellä Arto Rastas omistaa Tampereella ravintolat Hella & Huone, Hella & Huone Deli sekä Dining 26 by Arto Rastas. Hänen vanhin ravintolansa Villa Hakkari sijaitsee Lempäälässä.

Vaikka voisi kuvitella, että neljän ravintolan pyörittäminen kävisi jo täydestä työstä, Rastas on mukana myös monessa muussa.

Hän tekee catering-keikkoja, vetää viikoittain kokkikursseja Helsingin kulinaarisessa instituutissa sekä kiertää maailmalla viemässä suomalaista ruokaa tunnetuksi.

-Maaliskuussa lähden Japaniin viemään suomalaista ruokaa Food From Finland -hankkeessa. Suomalaisuus on siellä oikeasti tosi kova juttu. Me olemme vähän turhan nöyriä oman ruokakulttuurimme suhteen. Sille on maailmalla kysyntää, Rastas sanoo.

Tampere vei Michelin-kokin Helsingistä

Huippukokki Arto Rastas on nopea käänteissään ja tehnyt urallaan vaikeitakin ratkaisuja.

Yksi niistä tapahtui maaliskuussa 2004. Oli varhainen keskiviikkoaamu ja helsinkiläisen ravintola Georgen kylmäpuolen 25-vuotias vuoromestari teki juuri lähtöä tukkuun, kun hän sattui vilkaisemaan juuri tullutta lehteä.

-Siellä luki, että olimme saanet Michelin-tähden. Soitin keittiömestari Markus Aremolle, joka ei uskonut korviaan. ”Älä valehtele.” Vakuutin, että näin Hesari kirjoittaa. Tukkukeikka jäi tekemättä, se päivä meni juhliessa. Päivän päätteeksi sanoin itseni irti, huippukokki Arto Rastas kertoo yhdestä uransa merkittävästä käännekohdasta.

Himoitun tähden eteen oli huhkittu Georgessa jo vuosia ympäripyöreitä päiviä.

-Aremolla oli kokemusta ja näkemystä, mutta me kaikki muut olimme tosi nuoria. Tein alkuvuosina vielä Palacessakin hommia, kahta vuoroa samaan aikaan. Oli se rajua aikaa.

Irtisanoutuminen juhlapäivänä ei johtunut siitä, etteikö Rastas olisi arvostanut palkintoa. Nuorella kokilla oli appensa kanssa kuitenkin jo muita suunnitelmia. Ne sijaitsivat kaukana Helsingin sykkeestä, Tampereen kupeessa Lempäälässä.

-Olimme luvanneet avata Villa Hakkarin huhtikuun lopulla. Minulla oli kuukauden irtisanomisaika ja tiesin, että ilmoitus oli tehtävä sillä viikolla. Miksei sitten samana päivänä, päätin.

Muutto pois Helsingistä ei pysäyttänyt Rastaan uraa, päinvastoin: vuonna 2005 hän voitti nuorten kokkien MM-kilpailun. Loppu on tamperelaista ravintolahistoriaa.

Tampere

Juttusarjassa vieraillaan kuudessa pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa kaupungissa jututtamassa kiinnostavia ruokakasvoja sekä aistimassa ruokakulttuuria.
Kussakin kaupungissa käydään arviokäynnillä kolmessa erilaisessa ravintolassa.
Lisäksi kolme asiantuntijaa kertoo näkemyksensä ruokakaupunkien kehityksestä. He muodostavat tuomariston, joka asettaa kaupungit paremmuusjärjestykseen.
Sarjan lopuksi paljastetaan tuomariston antamat pisteet, lasketaan ne yhteen arvioitsijoiden tähtien kanssa ja julistetaan voittaja.
Aiemmin tässä juttusarjassa on vierailtu Kuopiossa, Rovaniemellä, Porvoossa ja Turussa. Viimeisenä ensi viikolla on vuorossa Oulu.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic