Uutiset

"Tamponia käyttävä nainen on prostituoitu" -kuukautisiin liittyvät myytit elävät maailmalla

Noin 52 prosenttia kaikista maailman naisista on hedelmällisessä iässä. Se tarkoittaa, että heille tulevat kuukautiset.

Kuukautisiin liittyvät tabut ja ennakkoluulot ovat tiukassa erityisesti kehitysmaissa. Moni tyttö ei voi kuukautisiin liittyvän häpeän vuoksi käydä esimerkiksi koulussa.

Kuukautissuojat ovat monessa maassa ylellisyystuote, ja naiset käyttävät siteinä kaikkea puusta puiden lehtiin.

Kuukautisiin liittyvät myytit saattavat kuulostaa länsimaiseen korvaan absurdeilta ja huvittaviltakin. Niillä on kuitenkin vakavia seurauksia.

Puutteelliset hygieniaolot asettavat naiset pahimmillaan hengenvaaraan kuukautisten aikana. Likaisen veden ja huonon hygienian levittämät taudit tappavat enemmän ihmisiä kuin sodat.

Afganistanissa kuukautissuojia on lähes mahdoton saada.

Hygieniaolooja pahentaa maassa yleinen myytti, jonka mukaan genitaalialueiden peseminen kuukautisten aikana aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Unicefilla on Afganistanissa käynnissä Wash-niminen kampanja, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta hygienian tärkeydestä ja kannustaa naisia peseytymään kuukautisten aikana.

Kampanjalla pyritään myös hälventämään haitallisia kuukautisiin liittyviä myyttejä.

Keniassa ja monissa muissa Afrikan maissa tilanne on samankaltainen kuin Afganistanissa.

Kuukautissuojien puutteen vuoksi naiset käyttävät siteinä esimerkiksi puiden lehtiä, sanomalehtiä ja kankaita.

Tytöt ovat koulusta pois kuukautisten vuoksi keskimäärin neljä päivää joka kuukausi.

Kuukautisiin liitetään Keniassa edelleen likaisuus.

Afrikan maissa ongelmana on myös wc-tilojen puute. Esimerkiksi nigerialaisissa kouluissa on ainoastaan yksi wc 600 oppilasta kohden. Burkina Fasossa 83 prosentilla ja Nigerissä 77 prosentilla tytöistä ei ole mahdollista käyttää wc:tä koulupäivien aikana ollenkaan.

Iranissa lähes puolet nuorista rinnastaa kuukautiset sairauteen, käy ilmi Unicefin tekemästä tutkimuksesta.

Tamponeja on lähes mahdoton ostaa Iranista, sillä niiden uskotaan vaarantavan tyttöjen neitsyyden. Muslimienemmistöisessä Iranissa naisen on oltava neitsyt naimisiin mennessään.

Tamponien pitämistä ei katsota hyvällä myöskään Barbadoksella, sillä tamponien ajatellaan kertovan siitä, että nainen on prostituoitu tai muuten huono ja likainen nainen.

Japanissa eletään monilla elämän osa-alueilla perinteisten ja modernien arvojen ristipaineessa.

Perinteet näkyvät myös suhtautumisessa kuukautisiin. Kuukautiset ovat yksi niistä syistä, miksi naisia ei nähdä Japanissa sushikokkeina.

Maassa elää uskomus, jonka mukaan naisten makuaisti menee epätasapainoon kuukautisten vuoksi, minkä vuoksi he eivät voi valmistaa sushia.

Nepalissa menstruoiva nainen ei saa olla missään kontaktissa muiden ihmisten kanssa. Maan perinteisiin kuuluu, että naiset eristetään kuukautisten ajaksi telttoihin tai pimeisiin huoneisiin. Samalla naisilta viedään mahdollisuus huolehtia hygieniastaan kuukautisten aikana.

Vaikka perinne kiellettiin jo yli kymmenen vuotta sitten, tapa elää edelleen erityisesti maaseudulla ja kehittymättömillä alueilla.

Unicefin tekemän tilaston mukaan 95 prosenttia Nepalin keski- ja länsiosissa asuvista tytöistä kertoi joutuvansa rajoittamaan elämäänsä kuukautisten vuoksi. Suurin osa tytöistä kertoi esimerkiksi jääneensä pois koulusta.

Naisia eristetään kuukautisten ajaksi myös Intiassa.

Maassa 88 prosenttia naisista ei pysty ostamaan kuukautissuojia, ja 200 miljoonaa naista ei tiedä, miten hygieniasta kuuluisi huolehtia kuukautisten aikana.

Wateraid-hyväntekeväisyysjärjestön mukaan Intiassa noin 70 prosenttia naisten intiimialueiden sairauksista on kytköksissä huonoon hygieniaan kuukautisten aikana.

Boliviassa
uskotaan, että jos joutuu kosketuksiin kuukautisveren kanssa, voi saada tappavan taudin, kuten syövän. Siksi kuukautissuojia ei suositella sekoittamaan muun jätteen sekaan.

Bolivialaistytöt kantavat veriset siteen mukanaan kotiin, ettei kukaan sairastuisi heidän kuukautisverestään.

Kuukautisiin liittyvät tabut eivät hankaloita pelkästään tyttöjen elämää.

Niillä on myös kauaskantoisia kansantaloudellisia vaikutuksia, kun tyttöjen koulunkäynti kärsii kuukautisten seurauksena.

Koulutettu nainen lisää merkittävästi maan taloudellista hyvinvointia.

Kouluttamattomuus näkyy monina sosiaalisina ongelmina, kuten lisääntyneenä seksuaalisena väkivaltana ja lapsikuolleisuuden kasvuna.

Lähteet: The Guardian, Unicef, Women’s Health, Wateraid

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic