Uutiset

"Tänään teimme historiaa!" – Meksikossa juhlitaan nyt jokaisessa kadunkulmassa

-Kaikki kadut ovat täynnä ihmisiä ja Zócalolla (keskusaukiolla) on suuret juhlat, kertoo pääkaupunki Méxicossa asuva Jorge Carranza viestipalvelun välityksellä Lännen Medialle.

Carranzalle Amlo-kirjainlyhenteellä paremmin tunnettu Andrés Manuel López Obrador edustaa tervetullutta muutosta.

-Tämä on voitto demokratialle, Carranza sanoo.

Hän lähettää videoita, joissa meksikolaiset tanssivat ja juhlivat pääkaupungin kaduilla. Sosiaalisessa mediassa voitonjuhlista kerrotaan hashtagilla #amlove.

Kolmas kerta toden sanoi

Neljä vuotta sitten perustamaansa Morena-puoluetta edustava 64-vuotias konkaripoliitikko oli ehdokkaana nyt kolmatta kertaa.

Aiemmin hän hävisi vuonna 2006 valtaan nousseelle Felipe Calderónille niukasti ja kuusi vuotta sitten nykyiselle presidentille Enrique Peña Nietolle.

Ensimmäisellä kerralla Amlo syytti tappiostaan vaalivilppiä. Meksikon pääpuolueiden yleinen tapa on ollut ostaa ääniä etenkin köyhillä alueilla muutamaa seteliä tai elintarvikkeita vastaan.

Myös nyt raportoitiin lukuisia vaalivilppi- ja ääntenostoepäilyjä, mutta ne eivät vesittäneet koko kampanjan ajan gallupeja johtaneen Amlon voittoa.

Kampanjointia varjosti myös väkivalta, mikä todennäköisesti vauhditti muutosta luvanneen ehdokkaan etumatkaa. Amlo on luvannut kitkeä Meksikosta korruption ja väkivallan pehmein keinoin muun muassa koulutusta ja sosiaaliohjelmia lisäämällä. Lisäksi hän on puhunut rikollisten armahtamisesta.

Presidentti Calderónin aloittamasta verisestä huumesodasta kärsineeseen kansaan lupaukset tehosivat.

Rajaseudulla iloittiin

Amlon voiton vuoksi käsiä taputettiin myös Yhdysvaltain ja Meksikon rajan tuntumassa.

Presidentti Peña Nietoa on moitittu liian lepsusta suhtautumisesta rajamuuria ja siirtolaisten karkottamista ajavaan Donald Trumpiin.

-Trumpin valtaannousun jälkeen Yhdysvaltojen puolelle menemisestä on tullut huomattavasti vaikeampaa. Lähes aina joudun erikoistarkastukseen, sanoo Lännen Medialle tijuanalainen mainostoimistoyrittäjä Carlos Armando Lopez, 30.

Armando Lopezille Amlon valinta tarkoittaa toivottua muutosta.

-Meksikon kansa on vihdoinkin herännyt. Tänään teimme historiaa! Perinteiset puolueet saivat huomata, että huonosta hallinnosta rangaistaan eikä kansa halua heitä enää. Aiemmin olen vaalien jälkeen joutunut aina protestoimaan vaalivilppiä vastaan, nyt saan lähteä juhlimaan demokratiaa, Armando iloitsee.

Hän toivoo, että Amlo toteuttaa lupauksensa tiukemmasta linjasta Trumpin suhteen.

-Me rajan läheisyydessä asuvat ihmiset joudumme kärsimään rasismista lähes päivittäin. Trumpin puheiden vaikutuksen näkee myös matkustaessa ulkomaille. Meksikolaisiin suhtaudutaan epäluuloisesti, Armando sanoo.

Trump onnitteli

Uutta presidenttiä on onnitellut myös presidentti Trump

Trump julkaisu viestipalvelu Twitterissä viestin, jossa hän kertoi toivovansa yhteistyötä Meksikon ja Yhdysvaltojen välille.

Vaikka vasemmistolaisen Amlon äänenpainot ovat olleet Peña Nietoa voimakkaampia Trumpin suhteen, on hän etenkin kampanjan loppuvaiheilla puhunut yhteistyön ja hyvien suhteiden merkityksestä Yhdysvaltojen kanssa.

-Amlo vasemmistolaisena toki edustaa ideologisesti kriittisempää ja anti-imperialistisempaa linjaa kuin edeltäjänsä. Toisaalta hänen mandaattinsa on niin vahva, että hänellä on senkin vuoksi varaa pitää yllä dialogia ja keskinäistä kunnioitusta Trumpin Yhdysvaltojen kanssa, sanoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Vahva mandaatti

Vahvalla mandaatilla Teivainen viittaa siihen, että uuden presidentin edustama Yhdessä teemme historiaa -niminen koalitio on saamassa enemmistön kongressiin.

Tulevaisuus näyttää, millä tavalla esimerkiksi Meksikon huumepolitiikka muuttuu. Amlon valtakausi voi tarkoittaa loppua myös huumesodalle.

-Hän on puhunut huumeiden laillistamisesta. Ainakin huumesota poliittisena linjauksena tulee todennäköisesti laimenemaan, Teivainen uskoo.

López Obrador on muistuttanut väkivallan ja rikollisuuden juurisyistä, kuten sosiaalisesta eriarvoisuudesta. Väkivallan kitkeminen ei ole kuitenkaan yksinkertainen tehtävä.

-Koulutuksen lisääminen ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden purkaminen on hidas prosessi. Viime vuonna Meksikossa tehtiin 25 000 henkirikosta, luku tuskin laskee hetkessä, Teivainen muistuttaa.

Kritiikkiä talouspolitiikasta

Kaikki eivät uuden presidentin lupauksiin usko.

Suomessa 11 vuotta ja Meksikon ulkopuolella 20 vuotta asunut Delfin Vassallo on vaalitulokseen pettynyt.

-Kaikki puhuvat muutoksesta ja Amlon uudesta tavasta hallita Meksikoa. Presidentti ei ole kuitenkaan selittänyt millään tavalla, miten muutos toteutetaan, sanoo Vassallo.

Amloa on kritisoitu myös uudeksi Hugo Chaveziksi ja verrattu Brasilian entiseen presidenttiin Luiz Inácio Lula da Silvaan, joka istuu vankilatuomiota korruptiosta.

Teivainen ei usko, että Meksiko muuttuu uudeksi Venezuelaksi. Amlon voitto oli odotettu ja siihen oli valmistauduttu finanssiympyröissä. Lisäksi Latinalaisen Amerikan toiseksi suurin talous on jo lähtökohdiltaan erilainen kuin Venezuela.

-Hänellä on kohtalaisen hyvät välit sijoittajapiireihin ja taustaa esimerkiksi yhteistyöstä Meksikon vaikutusvaltaisimman liikemiehen Carlos Slimin kanssa. Hän ei ole tehnyt erityisen radikaaleja talouslinjauksia. Suurimmat painotukset ovat olleet sosiaalipolitiikan puolella.

-Kaikki riippuu toki siitä, millä tavalla uusi presidentti rakentaa hallitusohjelman.

Vassallo suhtautuu Meksikon tulevaisuuteen pessimistisemmin.

-Meksikon talous ei korjaannu odotuksista tai lupauksista. Tarvitsemme konkretiaa. Toivottavasti tämä kuherruskuukausi Amlon valinnan jälkeen laantuu nopeasti.

Vaikuttaako muihin maihin?

Vasemmistopresidentin valinnalla saattaa olla positiivinen vaikutus Latinalaisen Amerikan vasemmistoon. Alue on liikkunut vuosien saatossa yhä enemmän oikealle.

-Nähtäväksi jää, miten tämä vaikuttaa esimerkiksi Brasilian vaaleihin. Ainakin se on varmaa, että poliittiset tuulet voivat kääntyä, ja nyt Meksikossa oli vasemmiston vuoro voittaa, Teivainen sanoo.

Se, millaista uuden presidentin politiikka tulee käytännössä olemaan, jää nähtäväksi.

-Amlon koalitioon kuuluu agendaltaan hyvin erilaisia liikkeitä. Mukana on esimerkiksi Israel-myönteisiä oikeistolaisia sekä aborttia ja homojen oikeuksia vastustava helluntailaistaustainen puolue.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti