Uutiset

Tankkeri-isku Arabiemiirikuntien rannikolla "valtion" työtä – sukeltajat kiinnittivät aluksiin räjähteet, jotka räjähtivät vajaan tunnin sisällä toisistaan

Öljytankkeri Saudi-Arabiasta oli yksi aluksista, jotka joutuivat hyökkäyksen kohteeksi toukokuussa. Kuva: ALI HAIDER
Öljytankkeri Saudi-Arabiasta oli yksi aluksista, jotka joutuivat hyökkäyksen kohteeksi toukokuussa. Kuva: ALI HAIDER

Arabiemiirikunnat uskoo, että toukokuisen tankkeri-iskun takana on ”todennäköisemmin jokin valtio”.

Arabiemiirikunnat kertoi YK:n turvallisuusneuvoston jäsenille torstaina, että neljään tankkeriin kohdistunut hyökkäys oli ”monimutkainen ja valmisteltu” operaatio.

Isku tapahtui Arabiemiirikuntien rannikolla 12. toukokuuta. Iskun kohteina oli kaksi tankkeria Saudi-Arabiasta, yksi Arabiemiirikunnista ja yksi Norjasta. Kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Arabiemiirikunnat ei nimennyt mitään maata, jonka se uskoo olevan hyökkäyksen takana, eikä myöskään maininnut Irania, jota Yhdysvallat on syyttänyt suoraan iskun tekijäksi.

Arabiemiirikunnat, Saudi-Arabia ja Norja tekivät tutkinnan iskusta ja kertoivat tuloksen turvallisuusneuvostolle.

Selvityksen mukaan hyökkäykseen tarvittiin pikaveneiden asiantuntevaa navigointia ja koulutettuja sukeltajia, jotka asettivat räjähteet laivoihin vesirajan alapuolelle. Räjähteiden oli tarkoitus olla tarpeeksi voimakkaita, jotta ne vaurioittaisivat tankkereita, mutta ei niin voimakkaita, että alukset uppoaisivat.

Kolmen maan yhteistyöstä käy ilmi, että hyökkäyksen takana oli useita tekijäryhmiä, jotka ajastivat räjähteiden laukaisut tapahtumaan vajaan tunnin sisällä toisistaan.

Isku nosti jännitteitä Yhdysvaltain ja Iranin välillä.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton sanoi 29. toukokuuta, että iskujen takana on ”lähes varmasti Iran”. Iran kielsi syytökset.

Vaikka YK:n turvallisuusneuvostolle esitetty selvitys ei maininnut Irania, saudidiplomaatti New Yorkissa syytti Irania.

– Uskomme, että vastuu iskusta on Iranin harteilla. Me emme epäröi tehdä tätä lausuntoa, sanoi Saudi-Arabian YK-suurlähettiläs Abdallah Y. Al-Mouallimi Reutersin mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic