Uutiset

Tanska keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön toistaiseksi, syynä veritulpat

Terveysviranomaisten mukaan vielä ei kuitenkaan voida sanoa, onko rokotusten ja veritulppien välillä yhteys.
Astra Zeneca kertoo olevansa tietoinen siitä, että Tanskan terveysviranomaiset tutkivat tietoja veritulppien ja rokotteen välisestä mahdollisesta yhteydestä. Lehtikuva/ / AFP / LISELOTTE SABROE

Tanska keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön toistaiseksi, kertoo pääministeri Mette Frederiksen. Syynä ovat useiden ihmisten saamat vakavat veritulppaoireet, kertovat maan terveysviranomaiset.

Terveysviranomaisten mukaan vielä ei kuitenkaan voida sanoa, onko rokotusten ja veritulppien välillä yhteys. Rokotukset keskeytetään ainakin kahdeksi viikoksi.

Terveyshallinnon johtajan Sören Broströmin mukaan päätös ei ollut helppo, koska rokotukset ovat Tanskassa olleet hyvässä vauhdissa.

–  Mutta juuri sen takia, että olemme saaneet niin paljon rokotettua, meidän on reagoitava ajoissa, jos on olemassa mahdollisuus vakavista seurauksista. Meidän on saatava selvyys ennen kuin voimme jatkaa Astra Zenecan rokotteen käyttöä, Bronström sanoo tiedotteessaan.

Frederiksen ei vielä osannut sanoa, mikä merkitys asialla on rokotusten etenemiseen.

–  Tämä on luonnollisesti valitettavaa, mutta on vielä liian aikaista sanoa, mitä tämä merkitsee, Frederiksen sanoi.

Astra Zeneca ei kommentoi

Astra Zeneca kertoo olevansa tietoinen siitä, että Tanskan terveysviranomaiset tutkivat tietoja veritulppien ja rokotteen välisestä mahdollisesta yhteydestä. Yhtiö kertoo, ettei se kommentoi yksittäisiä tapauksia erikseen.

–  Rokotteen turvallisuutta on tutkittu kattavasti kliinisissä kolmannen vaiheen tutkimuksissa, ja vertaistutkimukset osoittavat, että rokotetta yleensä ottaen siedetään hyvin, yhtiö sanoi tiedotteessaan.

Tanskan viranomaisten mukaan jo kuusi eurooppalaista maata on keskeyttänyt Astra Zenecan rokotteen tai rokote-erien käytön, kunnes rokotteen ja veritulppien mahdollisesta yhteydestä on saatu lisää tietoa

Uusimmat

Fingerpori

comic