Uutiset

Tanska otti käyttöön järeät eristykset koronavirustartuntojen estämiseksi ensimmäisenä Pohjoismaana

Hätätila astuu voimaan ensi maanantaina. Myös Norjassa suljetaan kouluja.
Tanskassa Aarhusin yliopistosairaalan edustalle nousi drive-in-teltta koronavirustestien ottamiseksi. Tautiepäiltyjen ei tarvinnut poistua autosta testiä varten. Kuva: epa08280965
Tanskassa Aarhusin yliopistosairaalan edustalle nousi drive-in-teltta koronavirustestien ottamiseksi. Tautiepäiltyjen ei tarvinnut poistua autosta testiä varten. Kuva: epa08280965

– Olemme nyt tuntemattomalla maaperällä. Emme ole koskaan tehneet mitään tällaista aiemmin, sanoi Tanskan pääministeri Mette Frederiksen keskiviikkoiltana, kun maan viranomaiset ilmoittivat uusista, järeistä toimenpiteistä.

Niillä pyritään estämään koronaviruksen aiheuttaman covid-19-sairauden eteneminen.

Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa tartunnat lähtivät viime viikonloppuna jyrkkään nousuun. Tanskassa ja Ruotsissa tartuntoja oli torstaina iltapäivällä yli viisisataa, Norjassa yli kuusisataa. Islannissa tartuntoja oli todettu 85.

Viranomaisten mukaan Suomen tavoin kussakin maassa yksi ihminen on parantunut taudista.

Tanskan hätätila astuu voimaan maanantaina. Koulut, päiväkodit ja yliopistot sulkeutuivat käytännössä heti, mutta opetukseen voi vielä tällä viikolla halutessaan osallistua. Maanantaista eteenpäin oppilaitosten ovet ovat kiinni kaksi viikkoa. Kunnat järjestävät päivystyshoitoa sitä tarvitseville. Isovanhempien ei suositella hoitavan lapsenlapsiaan.

Myös kirjastot ja muut julkiset palvelut sulkeutuvat kahdeksi viikoksi. Viranomaiset suosittelevat myös uskonnollisten yhteisöjen ja järjestöjen peruuttavan tapahtumansa. Julkisten alojen työntekijöiden suositellaan jäävän kotiin jos mahdollista. Yli sadan osallistujan tapahtumat on kielletty, ja viranomaiset voivat estää kokoontumiset tarvittaessa.

Rinteet olivat tyhjät Åren hiihtokeskuksessa Pohjois-Ruotsissa tiistaina. Viikonlopulle suunniteltu alppihiihdon maailmancupfinaali peruutettiin koronaviruksen takia. Kuva: epa08286826
Rinteet olivat tyhjät Åren hiihtokeskuksessa Pohjois-Ruotsissa tiistaina. Viikonlopulle suunniteltu alppihiihdon maailmancupfinaali peruutettiin koronaviruksen takia. Kuva: epa08286826

Ruotsissa sairastunut tehohoidossa

Ruotsista tuli keskiviikkona ensimmäinen Pohjoismaa, jossa koronavirus vaati kuolonuhrin. Torstaina sairastuneita oli Ruotsissa 557.

Tehohoidossa ollut vanhempi potilas kuoli Tukholmassa. Hänellä oli covid-19:n lisäsi perussairaus, kertoivat viranomaiset. Tukholmassa on tehohoidossa myös toinen koronavirustartunnan saanut potilas.

Ruotsi nosti tiistaina koronaviruksen tartuntariskiarvionsa erittäin korkeaksi, mikä tarkoittaa, että tilannetta hoidetaan epidemiana.Tartuntaketjujen jäljittämisen sijaan Ruotsissa keskitytään vaikeimmin sairastuneiden hoitamiseen.

Yli viidensadan ihmisen kokoontumiset on kielletty torstaista lähtien.

Ruotsi ei ole sulkenut kouluja, mutta Aftonbladetin mukaan Ruotsin koulutusministeri Anna Ekström neuvottelee koulutuksesta vastaavien virkamiesten kanssa tänään torstaina.

Norja varoitti kuolemista

Norjassa on Pohjoismaista eniten koronavirustartuntoja. Torstaina iltapäivällä sairastuneita oli yli 687. Norja yrittää hillitä epidemian leviämistä Tanskan tavoin sulkemalla kouluja osassa maata.

– Olemme valmistautuneet lisääntyviin tartuntoihin, sairastuneisiin jotka tarvitsevat tehohoita ja kuolonuhreihin, sanoi Norjan THL:n FHI:n johtaja Camilla Stoltenberg.

Virus on levinnyt etenkin pääkaupungissa Oslossa. Oslon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raymond Johansen kuvasi tilannetta ”erittäin vakavaksi”. Yli sadan ihmisen kokoontumisia saa järjestää Oslossa vain erityisluvalla.

Koulut ja päiväkodit esimerkiksi Oslossa ja Bergenissä sulkevat ovensa. Pääministeri Erna Solberg sanoi torstaina pitävänsä mahdollisena, että koko koulujärjestelmä menee kiinni.

– Meidän pitää valmistautua järeimpiin toimiin, joita rauhan aikana on koskaan ollut käytössä, Norjan pääministeri Erna Solberg sanoi torstaina Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan.

Maan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen on ollut tiistaista lähtien eristyksessä mahdollisen tartunnan takia.

Uusimmat

Fingerpori

comic