Uutiset

Tarkastuspisteillä on ollut liikaa ”uteliaita kokeilijoita” – kansalaiset saivat liikkumisrajoituksista tekstiviestin

Liikkumisrajoitusten valvonta on sujunut pääosin hyvin. Poliisi kuitenkin kehottaa pohtimaan sitä, onko liikkuminen aivan välttämätöntä. Lännen Media vieraili valtatie 1:n valvontapisteellä Lohjalla lauantaina aamupäivällä.

Kysy itseltäsi: onko liikkuminen aivan välttämätöntä? Jos ei, pysy kotona, näin opastaa Suomen poliisi omalla Twitter-tilillään.

Hämeen poliisilaitos kertoo omalla Twitter-tilillään kello kuudentoista jälkeen, että tarkastukset ovat sujuneet rauhallisesti.

Itä-Uudenmaan poliisin julkaisemista dronekuvista käy ilmi, että liikenne kolmoistiellä itäisen Uudenmaan rajoilla on tänään ollut maltillista. Itä-Uudenmaan poliisin mukaan viesti liikkumisrajoituksista on mennyt hyvin läpi.

Lounais-Suomen poliisi on tehnyt rajatarkastuksia Salon ja Raaseporin rajalla Perinön tarkastuspisteellä, jossa päivän aikana on kirjattu reilut 70 autoa.

Lounais-Suomen poliisi toteaa tviitissään, että kaikilla tarkastuspisteillä on ollut liikaa ”uteliaita kokeilijoita”.

– Kaikille on parasta, että nyt annetaan työrauha niille, jotka työtään näillä pistellä tekevät ja uteliaat pysyvät poissa. Tämä on meille kaikille uusi ja iso asia ja työtä tehdään liikenneturvallisuus edellä. Silloin ylimääräisiä katselijoita ei kaivata, ylikomisario Pekka Höök kertoo Lännen Medialle.

Kansalaiset saivat tekstiviestin liikkumisrajoituksista

Lauantain aikana kansalaisille tiedotettiin myös tekstiviestillä, että liikennettä Uudenmaan ja muiden maakuntien välillä rajoitetaan 28.3.–19.4. välisenä aikana.

Matkapuhelimiin lähetetyssä tekstiviestissä oli mukana myös linkki poliisin tiedotteeseen, jossa rajoituksista kerrottiin tarkemmin.

Valtionneuvosto kertoi, että he ovat viranomaisyhteistyössä pyytäneet matkapuhelinoperaattoreita lähettämään kohdennetun viranomaistiedotteen asiakkaidensa matkapuhelinliittymiin.

Uudenmaan liikennerajoituksista kolmella kielellä eli suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tekstiviestitiedotteita kansalaiset ovat saaneet eri aikaan lauantain aikana.

Rajat menivät yöllä kiinni

Uudenmaan rajat menivät kiinni lauantainvastaisena yönä. Rajojen valvonta alkoi saman tien. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Uudenmaan rajaa ei saa ylittää ilman perusteltua syytä.

Aamulla poliisi kertoi, että kello 9.00 mennessä tarkastuspisteille oli tullut 3152 ajoneuvoa, joista 121 oli jouduttu käännyttämään. Valmiuslain rikkomisesta oli annettu yksi sakko.

– Ihmisten suhtautuminen sulkupisteillä on ollut ymmärtäväinen eikä erityisiä kiistatilanteita ole ollut, kertoi operaation yleisjohtaja ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Junissa on poliisin mukaan ollut vähän matkustajia ja tarkastukset ovat sujuneet rauhallisesti.

Sulkemisesta päättäminen venyi myöhään

Hallitus päätti Uudenmaan eristämisen yksityiskohdista perjantaina kello 23.30 alkaneessa kokouksessa. Eduskunnan täysistunto oli vajaa tunti aiemmin hyväksynyt yksimielisesti hallituksen asetuksen rajoitusten käyttöönotosta.

Hallitus perustelee Uudenmaan sulkemista tarpeella estää koronaviruksen hallitsematon leviäminen muualle Suomeen.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Pekka Höök kertoi aiemmin, että tiesulut pystytettiin noin 30–40 pääväylälle ja kantatielle.

Höökin mukaan moottoriteille rakennettiin järeimmät tiesulut. Ennen sulkuja tiellä näkyvät varoituskyltit.

Ammattikuskit pääsevät nopeammin ohitse

Poliisi on keskustellut aamun aikana ajoneuvojen kuljettajien kanssa lyhyesti tiesuluilla.

Ammattikuskit pääsevät käytännössä ohittamaan pisteet nopeammin kuin henkilöautoilla liikkuvat. Tavaraliikenne saa jatkua yli maakuntarajojen normaalisti.

Myös matkustajia bussien sisällä haastatellaan matkan tarkoituksesta ja määränpäästä.

Liikennemäärät Uudenmaan ja muun Suomen välillä olivat vähentyneet merkittävästi jo ennen eristyksen alkua.

Rajan saa ylittää tietyin poikkeuksin

Uudenmaan rajojen sulkeminen katkaisee suuren osan liikenteestä, mutta rajat saa yhä ylittää tietyillä ehdoilla.

Tavaraliikenteen lisäksi työn, elinkeinon tai luottamustoimen takia matkustavat saavat yhä kulkea sisään ja ulos Uudeltamaalta.

Kaikki vapaa-ajan matkustaminen on estetty, mutta jokaisella on oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Liikkumista ei hallituksen mukaan rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy. Sellaiseksi lasketaan esimerkiksi lähiomaisen kuolema tai lapsen tapaamisoikeus.

Poliisi tiedottaa, että jokaisen Uudenmaan rajan ylittävän tulee valmistautua esittämään tarkastuspisteellä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselleen. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

Liikennerajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä sakkorangaistus.

Uudenmaan sulku pidetään näillä näkymin voimassa huhtikuun 19. päivään asti. Jos tilanne vaatii, eristämistä voidaan jatkaa.

Helsingin, Itä- ja Länsi-Uudenmaan sekä Lounais-Suomen, Hämeen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitokset valvovat liikennerajoitusten noudattamista nyt, kun rajat on suljettu.

Puolustusvoimat osallistuu poliisin apuna rajojen sulkemiseen ja valvontaan. Myös varusmiehiä aiotaan käyttää valvonnassa liikenteenohjaustehtävissä.

Samat säännöt vesillä

Uudenmaan ja Suomen rajaa koskevat merellä täsmälleen samat ylityskiellot kuin maalla. Merirajaa valvotaan tutkilla ja kameroilla, joiden lisäksi liikkeellä ovat teknistä valvontaa tukevat vene-, laiva- ja lentokonepartiot.

– Kaikki rajanylikulkuun liittyvät säädökset ovat voimassa myös merirajalla, huomautti komentaja Ismo Siikaluoma torstaina.

Merellä Suomen rajana on aluevesiraja, joka kulkee 12 meripeninkulman eli noin 22 kilometrin päässä rannasta tai sisäisten aluevesien ulkorajasta. Ellei asiaan paneudu, voi valtakunnan raja ylittyä varsinkin avomerellä kipparin huomaamatta.

Veneily maasta ulos on sallittua vain pakottavissa tapauksissa. Silloinkin ylityksen olisi tapahduttava Ahvenanmaan, Hangon, Helsingin, Haapasaaren, Santion tai Nuijamaan ylityspaikoilla.

Lisäksi Ahvenanmaalle veneilevän pitäisi jäädä kahden viikon karanteeniin.

– On erittäin tärkeää noudattaa kaikkia annettuja ohjeita Covid-19 -epidemian leviämisen estämiseksi. Suomen hallitus suosittelee kansalaisille välttämään turhaa matkustamista maan sisällä. Suositus pätee myös Ahvenanmaalla, korosti maakuntahallituksen sosiaali- ja terveysministeri Annette
Holmberg-Jansson torstaina.

Maakuntahallitus vetoaa Ahvenanmaalle saapuvien siirtyvän heti vapaaehtoiseen 14 päivän karanteeniin.

Tämä koskee saapumista alueilta, joissa on ”vakiintunut koronainfektio”, mikä tarkoittaa käytännössä koko rannikkoaluetta. Suositus on toistaiseksi voimassa huhtikuun puoliväliin.

– Jos osoittautuu, että suositusta on syytä muuttaa, tietenkin teemme niin, Holmberg-Jansson totesi.

Trafin rekisterissä on noin 51 000 Uudellemaalle ja noin 33 000 Varsinais-Suomeen rekisteröityä vesikulkuneuvoa. Satakunnassa määrä on noin 9 000, Pohjanmaalla 15 000 ja Pohjois-Pohjanmaalla 7 500.

Näiden lisäksi on suuri määrä sellaisia pienveneitä, joita rekisteröintivelvollisuus ei koske.

Juttua on päivitetty kello 16.50. Juttuun lisätty uusia kuvia valvonnasta sekä eri poliisilaitosten tietoja päivän kulusta.

Juttua on päivitetty klo 11.30. Juttuun on lisätty muun muassa kuvia valvonnasta sekä tietoja valvonnan sujumisesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic